FIA-president Jean Todt wil de F1-teams weer laten testen tijdens het seizoen, sinds er een testverbod kwam in 2008. Maar terwijl er behoefte is om jonge rijders meer mogelijkheden te bieden om ervaring op te doen met een Formule 1-auto, zijn er nadelen aan het vrijgeven van de testsessies. Daarom denkt ondergetekende dat het een beter alternatief is om de non-kampioenschap Grand Prix races te herintroduceren.

De problemen van het testen

Het is in eerste instantie een logische en zinvolle gedachte om het testban op te heffen, zodat jonge onervaren rijders kilometers kunnen maken in een F1-auto. Aan de andere kant zouden de F1-team hun testteams weer opstarten en escaleren de kosten alleen maar. Het is niet zo dat de auto’s zo enorm onbetrouwbaar zijn, afgezien van HRT, Virgin en een enkele Team Caterham…pardon Lotus auto. De Chinese Grand Prix pakte een nieuw record voor de meeste coureurs die de finish haalden in een F1 race.

Inderdaad zijn er radicale veranderingen gepland in de technische regels voor seizoen 2013. Het is dan niet moeilijk te bedenken waarom teams waarschijnlijk meer tijd nodig zullen hebben, dan de laatste 15 dagen van de pre-season. Plus een paar andere dagen meer dan ze op dit moment hebben.

Toch was het verstandig om het testverbod in te stellen en de F1 moet ervoor zorgen de daaruit voortgekomen lessen niet te vergeten.

Te veel testen zou ervoor zorgen dat de teams minder rijden tijdens de VT’s op vrijdag en zaterdag. En hoe meer teams kunnen testen en inzicht krijgen in hun auto’s en de nieuwe banden, des te voorspelbaar [en saaier] de race zal worden. En dan de kosten. De teams hebben reeds hun afzonderlijke testteams ontmanteld om geld te besparen. Eerder deze week benadrukte Williams het belang van de Resource Restriction Agreement wat helpt de kosten te verlagen en laag te houden in de sport. Dit zijn verschillende, voor de hand liggende dingen die de FIA [Todt] moet bepalen om het testen zo beperkt mogelijk te houden.

Hoe testen moeten worden beperkt

Teams moeten worden verplicht om samen te testen, op dezelfde baan, op dezelfde dagen. Zo kan men de kosten eenvoudig laag te houden. De teams zouden niet moeten mogen testen op Grand Prix-locaties, om ervoor te zorgen dat de teams in de VT [vrije trainingen] nog flink wat rondes moeten rijden tijdens een raceweekeinde om hun set-up goed te krijgen.

Het liefst zie ik de vrijdagcoureurs, die geen Grand Prix ervaring hebben, terugkomen. Dat zou wel betekenen dat Hulkenberg en Bruno Senna meteen minder werk hebben, maar het zij zo. En natuurlijk moet het totale aantal toegestane testdagen worden gehouden tot het strikte minimum.

De kosten van een F1-team zijn al zeer aanzienlijk, dus waarom de auto’s alleen bij reguliere races laten rijden? Daarom zou ik de non-kampioenschap races weer terug willen. Je zou dan de coureurs die buiten de bovenstaande ‘eisen’ voor vrijdagstesters vallen, zoals een Hulkenberg of Chandok, tijdens dergelijke evenementen kunnen laten racen. Het zou tevens een mooie gelegenheid kunnen zijn voor de teams om wat extra’s te verdienen. Aan zowel toeschouwers, als de televisie en misschien ambitieuze ‘paydrivers’

Maak het testen van een evenement

Een drie-daagse, non-kampioenschap raceweekeinde zou kunnen bestaan uit de vrijdag en zaterdag, gevolgd door de kwalificatie en een race op zondag. Er zou kunnen worden gesleuteld aan de reglementen [ten opzichte van de reguliere F1] zoals het prime/option verplichting of wijzigingen aan de Drag Reduction System. Een non-kampioenschap zou kansen bieden voor jonge rijders om te testen in een F1, maar rijden onder competitieve omstandigheden die tevens promotionele mogelijkheden bieden, dan een troosteloze baantest van acht uur zonder publiek langs de baan. Het zou een F1-equivalent van een ‘vriendschappelijke’ voetbalwedstrijd kunnen worden.

Wie zou niet willen zien hoe Bianchi Jules het doet in een Ferrari , Daniel Ricciardo in een Red Bull, Oliver Turvey in een McLaren en Romain Grosjean in een Renault racen op Imola, Zandvoort of Jerez?

Een wild plan van een gekke F1-fan? Misschien. Tja, Grand Prix-contracten bevatten clausules die stellen dat F1 auto’s zijn uitgesloten van deelname aan alle andere races in de landen waar de huidige WK-circus aantreedt. Maar dat biedt nog steeds mogelijkheden, naast de eerder genoemde circuits, voor Portimao in Portugal en Magny-Cours in Frankrijk. Het runnen van F1 auto’s is niet goedkoop en de teams moeten profiteren van elke kans om zichzelf en de sport te promoten!

Sinds Keke Rosberg als eerste werd afgevlagd op Brands Hatch op 10 april 1983, is er geen non-kampioenschapsrace verreden. Bernie Ecclestone wilde dat niet, maar Ecclestone is nu minder machtig. De teams willen meer geld verdienen? Dit lijkt mij een leuk alternatief!