Tweevoudig wereldkampioen Fernando zegt dat hij niet veel langer in de Formule 1 zal blijven. De Spanjaard zegt ook dat wanneer hij er mee stopt waarschijnlijk het WEC en de 24 uren van Le Mans zal gaan rijden om zijn racebehoefte te voldoen.

Alonso maakte zijn debuut in 2001 bij het achteraan bengelende Minardi en evolueerde daarna in een dubbele wereldkampioen met 260 starts, 32 zeges en 97 podia op zijn naam.

Na een teleurstellend avontuur bij Ferrari, waar hij tweemaal de titel pas verloor tijdens de laatste grand prixs, hoopte hij bij McLaren-Honda voor de laatste keer nieuwe hoogtes te beleven. Nu de vooruitgang van McLaren en vooral Honda verre van soepel lopen is ook de motivatie van Alonso zichtbaar achteruit gegaan het afgelopen jaar, wat de geruchten alleen maar voedt dat hij misschien zelfs dit jaar al op pensioen zou gaan, ook al heeft hij een contract tot en met 2017.

Wanneer de tijd rijp is, zal ik de Formule 1 verlaten, dat voel ik, en dat moment komt steeds dichterbij, verklaarde Alonso aan het Franse L’Équipe. Wanneer je niet langer snel genoeg bent, of het allemaal niet meer leuk vindt, wanneer je voelt dat je niet meer om kan gaan met wat de sport van je vraagt, dan weet je dat het tijd is om af te zwaaien.

Wanneer je naar rijders als Räikkönen, Button of Massa kijkt, dan voelt het alsof zij voor altijd zouden kunnen doorgaan. Maar ik ben niet zoals zij en zal dat niet kunnen.

Om eerlijk te zijn voel ik dat ik aan het einde van mijn avontuur kom, van mijn droom. Wanneer ik klein was bouwde mijn vader me een kart in het kleurenschema van de McLaren-Honda. Nu rijd ik voor McLaren-Honda en ik heb het gevoel dat de cirkel daarmee rond is op een bepaalde romantische manier.

De 35-jarige Alonso vult wel meteen aan dat als hij stopt, hij niet lang zal stilzitten om een ander hoofdstuk te beginnen.

Het is nog wat vroeg om nu te zeggen wat ik na de Formule 1 zal doen. Het leven van een piloot is veeleisend. Ik ben voor 365 dagen per jaar op deze sport gefocust, al is het de wagen besturen, training, werken met de ingenieurs of pers, dat maakt niet uit. Ik denk dat ik er even van zal genieten om terug een normaal leven te leiden.

Maar ik ken mezelf. Ik ben er zeker van dat ik de adrenaline en het competitiegevoel dat racen mij geeft zal gaan missen. Mijn leven heeft immers nooit om iets anders gedraaid. Het is dus heel waarschijnlijk dat ik na dit avontuur een nieuw hoofdstuk zal starten, maar wel eentje dat niet heel mijn leven consumeert. Le Mans zou perfect zijn, dan hoef ik tenminste niet heel het jaar van huis te zijn.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!