Gisteren hebben wij van de Pits u kennis laten maken met de nummers 12 t/m 7 van afgelopen seizoen. Deze teams zullen hoogstwaarschijnlijk weer de achterhoede en middenmoot op de grid vormen. Vandaag komen de belangrijkste titelpretendenten en de outsiders voor het podium aan bod. We tellen wederom af, te beginnen bij de nummer 6 van 2012.

6, SAUBER F1 TEAM

Sauber C32 – Ferrari 056

Het Zwitserse team streed in 2012 ’n aantal keer voor de overwinning en hoopt met het aantrekken van Hülkenberg daar dit jaar in te slagen. Met het promoveren van tester Gutiérez is sponsor Telmex aangebleven en de financiële toekomst veiliggesteld.

COUREURS:

Nico Hülkenberg
Binnengekomen als grote belofte, na titels in Formule BMW, F3, A1 GP en GP2 heeft de 25-jarige Duitser het nog niet waar weten te maken. Toch heeft hij met inferieur materiaal al mooie dingen laten zien. Er staat ons dus nog wat te wachten.

Estéban Gutiérez
Pas 21 jaar en de laatste rooky in onze lijst. Al heeft de Mexicaan z’n zitje vooral te danken aan sponsor Telmex, een complete pannenkoek is de nr 3 van het WK GP2 2012 nu ook weer niet. Wat we van hem mogen verwachten is echter moeilijk te voorspellen.

Robin Frijns
De 21-jarige Nederlander heeft zijn rol als reservecoureur verdiend met het behalen van de titel in de WSR 3,5. Veel heeft deze rol bij het Sauber team echter niet om het lijf. Oren open houden en wachten op z’n kans is wat hem te doen staat.

5, MERCEDES AMG PETRONAS

Mercedes F1 W04 – Mercedes-Benz FO 108F

Bij Mercedes gaan ze het over ’n andere boeg gooien. Haug en Schumacher zijn bedankt voor bewezen diensten, Wolff en Lauda hebben nu de dagelijkse leiding in handen. Daarnaast is Lewis Hamilton aangetrokken om het team aan die zo gekoesterde successen te helpen.

COUREURS

Nico Rosberg
Voor de 27-jarige wordt het ’t uur van de waarheid. Is de eerste WK GP2 echt zo goed als z’n vader Keke, of kan hij dat weer niet waar maken. Statistisch gezien heeft hij “oudje” Schumacher de voorbije 3 jaar verslagen. Nu zien of de Duitser dit ook met Lewis kan.

Lewis Hamilton
Reeds in z’n 2e jaar F1 (2008-red.) pakte hij de titel. Zonder het vorig jaar zo vaak falende McLaren had de 28-jarige Engelsman volgens velen al 2 titels gehad. De overstap naar Mercedes AMG zal die 2e titel vooralsnog niet brengen. Maar podia, of zelfs ’n zege … ???

4, LOTUS F1 TEAM

Lotus E21 – Renault RS27

Bij de revelatie van 2012 is er weinig veranderd en waarom zouden ze ook? Het team presteerde boven verwachting en zal deze lijn graag door willen zetten. Verandering is dan niet het antwoord, doorontwikkelen wel. Het DDRS zit daarom dit jaar wél op de auto.

COUREURS:

Kimi Räikkönen
Dankzij de fantastische come-back van de Fin vorig jaar, kan het niet anders dan dat voor hoge verwachtingen hoogespannen zijn. De 33-jarige wereldkampioen van ’07 neemt sowieso nooit genoegen met P2, wat hem tot een van de gevaarlijkste outsiders maakt.

Romain Grosjean
De GP2 kampioen van 2011 heeft tijdens zijn eerste volledige seizoen ’n goede doch ontstuimige indruk achter gelaten. Mits de 26–jarige Zwitser zijn kalmte weet te bewaren zonder daarbij aan pure snelheid in te leveren, geld ook hij als ’n outsider.

Davide Valsecchi
Vreemd genoeg heeft de regerend WK GP2 in tegenstelling tot ’n aantal concurenten géén racezitje bemachtigd. Het verlengen van z’n testcontract bij Lotus was de enige optie voor de
26-jarige Italiaan. Enig lichtpuntje voor hem, hij is nu wél de eerste reserve.

3, VODAFONE MCLAREN MERCEDES


McLaren MP4 – Mercedes-Benz FO 108F

Bij McLaren zullen ze zich wel voor hun kop slaan na de missers van 2012. Dankzij tactische blunders en ’n verslechterd contract zag het team oogappel Hamilton opstappen. Pérez is zijn last-minute vervanger, maar ik denk dat Button nu toch echt alleen de kar moet trekken.

COUREURS:

Jenson Button
De 33-jarige wereldkampioen van 2009 moet het nu laten zien. Na het vertrek van Hamilton is de Engelsman de persoon die McLaren naar hun eerste titel sinds 6 jaar moet leiden. Tezamen met Alonso en Vettel, dé titelfavoriet voor 2013.

Sergio Pérez
De revelatie van 2012. Zijn heroïsche gevechten met Alonso en z’n podia in Maleisië (2e), Canada (3e) en Italië (2e) hebben de 23-jarige Mexicaan ’n welverdiende promotie gebracht. Nu aan de nummer 2 van het 2011 GP2 seizoen de taak Hamilton te doen vergeten.

Gary Paffet
Voor het 8e jaar op rij is de 31-jarige Engelsman aangesteld als reservecoureur. Daarmee is dan ook alles gezegd, want ’n kans om te racen zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Hij zal zich dus voornamelijk bezighouden met simulatorwerk, maar wie weet … ???

2, SCUDERIA FERRARI

Ferrari F138 – Ferrari 056

Ferrari zal zich dit seizoen willen revancheren, voor het nipt mislopen van de titel in 2010 en ’12. Het team uit Maranello zal alles op alles zetten om nu wel sterk uit de startblokken te komen en hun nummer één Alonso eindelijk die kampioensauto te geven.

COUREURS:

Fernando Alonso
Vorig jaar nog uitgeroepen tot beste coureur van 2013. Zal na het mislopen van de titel erg gretig zijn nu wél z’n 3e kampioenschap te winnen. Het is nu aan Ferrari om de 31-jarige Spanjaard de juiste auto te geven, want aan Fernando zelf zal het niet liggen.

Felipe Massa
De 31-jarige runner-up van 2008 is bij het Italiaanse team overduidelijk veroordeeld tot rol van 2e coureur. Punten wegsnoepen bij de concurentie en podia scoren waar mogelijk is zijn taak, en dat is dan ook alles wat er van de Braziliaan verwacht mag worden.

Pedro DeLa Rosa
Na het faillissement van HRT was er geen andere optie voor de Spanjaard, dan wederom voor ’n testrol kiezen. Na McLaren en Pirelli is het ditmaal Ferrari dat hoopt te profiteren van de immense kennis van de inmiddels 42–jarige veteraan op ontwikkelingsgebied.

1, RED BULL RACING

Red Bull RB9 – Renault RS27

Logischerwijs is dit wederom het team to beat. De druk is dan ook hoog. Dat ze daar, met kampioenenmaker Newey aan de ontwerptafel, niet wakker van liggen zou je hooghartig kunnen noemen. Maar ja … na 3 dubbele titels op rij weten Horner & Co. nu eenmaal hoe je wint.

COUREURS:

Sebastian Vettel
De nog maar 25-jarige wereldkampioen van 2010, 11 én 12 is hard op weg alle records van zijn illustere landgenoot Michael Schumacher uit de boeken te rijden. De Duitser geld dan ook weer als één van de grootste kanshebbers voor de titel.

Mark Webber
Net als Massa veroordeeld tot rol van 2e coureur, waardoor de titel ver weg lijkt voor de 36-jarige Aussie. De 9-voudig GP winnaar gaat op voor z’n 12e seizoen in de hoogste klasse van de autosport, waarvan alweer 7 voor de energiedrankjesfabrikant.

Sébastien Buemi
Te licht bevonden bij zusterteam Toro Rosso, is de 24–jarige Zwitser veroordeeld tot de rol van reservecoureur bij het grote Red Bull. Net als in 2012 is hopen op ’n kans om zo z’n Formule 1 aspiraties in leven te houden alles wat hij kan doen.

 

*evt. verkondigde meningen worden niet per definitie gedeeld door de voltallige Pitsredactie, maar zijn volledig voorbehouden aan de auteur