Eerder schreef ik al een artikel (29 oktober 2010), dat Ecclestone Mosley graag terug zag komen als roerganger voor de Formule 1! Het bevreemde mij toen al, waarom Ecclestone Todt aan de kant zou willen schuiven voor wat betreft de Formule 1. Omdat in de ogen van Ecclestone Todt de toko niet goed zou runnen? Mosley leek Todt te steunen, maar tegenwoordig weten wij wel beter; Max Mosley is het type dat, terwijl hij zoiets zegt, voluit bezig is met een rentree! Daar waar Bernie heel goed is in onderhandelen, voelt Max zich thuis in politieke slangenkuilen waar je slinks te werk moet gaan.

Nu alweer een jaar geleden dat Todt aantrad. Op de vele fora op het internet woedde een verbale oorlog tussen Ferrari-fans, anti-Ferraristen en fans van andere teams. De aanstelling van Todt zou de Formule 1 definitief kapot maken, Ferrari zou verzekerd zijn van een jarenlange (politieke) dominantie enzovoort. De werkelijkheid is dat Todt zich nauwelijks lijkt te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken in de Formule 1. Iets wat als een verademing wordt gezien door het gehele paddock. Men was het gewend dat Mosley zich ongevraagd mengde in diverse kwesties, zelfs als het een ruzie was tussen twee (top)teams! Hierdoor en door de botte houding van Mosley, eisten de teams het vertrek van Mosley. De teams zouden dan hun pogingen staken om een alternatieve klasse op te zetten.

Toch is niet alles pais en vree voor de kleine Fransman. Er dreigt nu een nieuwe controverse binnen de FIA.

De ongeschreven afspraak die Mosley en Todt maakten, was namelijk dat de Fransman het werk van de Brit zou voortzetten. Hierdoor had Todt de steun van Mosley en won hij de strijd van Vatanen, die duidelijk aankondigde een andere koers te willen varen. Todt was echter nog maar net verkozen, toen hij een aantal getrouwen van Mosley ontsloeg! Het is denkbaar dat Mosley zeer verrast en niet bepaald blij was met deze ‘move’! Mosley zit nu in het senaat van de FIA, maar Todt lijkt zich ook van dat senaat niets aan te trekken.

Zo maakte de FIA in juli bekend, dat het een begrotingstekort heeft! Zeer opvallend, daar er nooit financiële gegevens werden vrijgegeven. Althans, niet als ze negatief waren. Bovendien was het raar dat juist de FIA een tekort zou hebben, omdat het de rechten aan de FOM heeft verkocht voor de duur van honderd (!) jaar. De FOM betaalde daarvoor (eenmalig) 250 miljoen euro met een jaarlijkse tarief van circa 7 miljoen euro! Ecclestone en zijn FOM verdienen dus zo’n 330 miljoen euro per jaar en zullen dat voor de komende 100 jaar blijven verdienen, terwijl de FIA nu een tekort zegt te hebben!

De FIA zal dus haar contracten omtrent de commerciële rechten moeten herzien, wat dus nadelig zal uitvallen voor Ecclestones inkomen. Maar de FIA had ook al afstand gedaan van de overige rechten; de paddockpassen, ruimtes in de paddock en het vetorecht over de invulling van het racekalender! In Zuid-Korea moesten de teams bijvoorbeeld 20.000 euro betalen voor een hospitalitygebouwtje van 10 bij 10 meter! Die afspraak was trouwens al gemaakt, voor dat het circuit was goedgekeurd en de teams wisten wat ze ervoor zouden krijgen. Maar dit is toch weer een voorbeeld, van hoe weer geld in de zakken van de FOM / Ecclestone gestopt wordt.

Een ander voorbeeld van Todts presidentschap is dat het kindje van Mosley, het budgetplafond, zonder pardon werd geschrapt. De regels voor het gedrag van de coureurs achter de Safetycar werden aangepast, getuige de nasleep van Monaco 2010 (Schumacher vs Alonso). Flavio Briatore werd geen strobreed in de weg gelegd, toen deze weer op de pitsstraat verscheen. Al moet er wel gezegd worden, dat Bernie Flavio met open armen verwelkomde. Mosley verweet Todt echter, dat hij niet in hoger beroep ging toen de rechter de verbanning van Flavio Briatore ongedaan maakte. Een ander aartsvijand, Ron Dennis, is ook alweer terug in de pits van McLaren en had meerdere (positieve) gesprekken met Todt.

Het duidelijkst, voor de buitenwereld, werd het toen de WMSC een uitspraak deed omtrent de teamorder van Ferrari in Duitsland. Mosley wilde dat Ferrari haar punten zou moeten inleveren. Mosley eiste eigenlijk dat Ferrari zou moeten worden gestraft, zoals hij dat wilde. Tot zijn frustratie negeerde Todt diens woorden (bevel volgens sommigen) en bovendien werd het betreffende artikel tegen het licht gehouden. Ter herinnering; Die regel werd juist door Mosley ingevoerd, n.a.v. Oostenrijk 2002!

Vanwege die “ongeschreven afspraak” zal Mosley “niet blij” zijn met de stijl van zijn opvolger. Het is dan ook geen verrassing dat er nu geruchten opduiken, dat de voormalige FIA-president zijn nog altijd omvangrijke en machtige netwerk Todt in zijn macht willen beperken. Dat laatste zal misschien niet makkelijk meevallen, want Todt heeft in de vijftien jaar als teambaas van Ferrari wel vaker en met succes politiek bedreven. Bovendien heeft Todt nu de F1-teams aan zijn zijde.

Maar dat Todt niet de lijn van Mosley wens voort te zetten, is wel duidelijk. Eigenlijk maakte het destijds niet eens uit of men op Todt of Vatanen zou stemmen. Ook zonder de voormalige rally-kampioen aan het roer van de FIA, zijn er enkel bezems erdoorheen gegaan.