�Wij viseren in de 24 Uren een dubbelslag�

Op de deelnemerslijst van de Proximus 24 Hours of Spa kan men moeilijk naast de imposant ogende in het typisch �British green� gestoken Aston Martin DBR9 kijken. E�n van de Britse bolides komt in de Belgische klassieker in handen van Marc Goossens, een man van vele oorlogen en geen onbekende binnen de rangen van het in Spa debuterende Aston Martin.

Enkele maanden geleden zag het er naar uit dat Marc Goossens het succesverhaal van de Corvette SRT van het Belcar-kampioenschap ging verderzetten in de Proximus 24 Hours of Spa. Het was voor velen een (aangename) verrassing dat hij evenwel plots werd gekoppeld aan Peter Kox en Pedro Lamy in de Aston Martin DBR9.

�Het akkoord met Aston Martin werd misschien recentelijk beklonken, maar de contacten met de verantwoordelijken dateren niet van gisteren,� verduidelijkt de Gelenaar. �Enkele technici die ik nog kende van de periode bij Cadillac waren al een tijd bezig met het opzetten van een programma met Aston Martin. Ik wist hiervan en toen Body Coach, ��n van de sponsors voor de 24 Uren, op de proppen kwam met het idee om mij te droppen in ��n van de auto�s, bevond ik mij op niet onbekend terrein. Dat ik hiervoor de jongens van SRT zou moeten verlaten, was wel op voorhand geregeld geweest. In onze overeenkomst had ik immers gevraagd mij vrij te kunnen maken, indien ik voor de 24 Uren in een fabrieksteam aan de slag kon gaan.�

Aston Martin werd ondertussen gebombardeerd als ��n van de grote favorieten, naast Ferrari, Maserati en Corvette. De geschiedenis leert evenwel dat een merk of een team zelden van bij de eerste trip in de Ardennen hoog scoort.

�Aston Martin is een nieuwe auto in de 24 Uren, maar de mensen achter de groene bolide, zijn niet aan hun proefstuk toe,� stelt Marc. �Het team van Prodrive kwam al meerdere keren naar de 24 Uren, zij bouwden de Ferrari, kennen het product en kunnen dus terugvallen op heel wat know-how. De prestatie in Sebring is hiervan een bewijs: eerste race en meteen een schot in de roos. Op basis van die ervaring, komen wij naar de 24 Uren om een 1-2 te behalen.�

Na drie overwinningen in de F3000 � hij was lange tijd de beste Belg in de Formule 1-wachtkamer -, is Marc erop gebrand om zijn carri�re een nieuwe wending te geven. Een triomf in de 24 Uren zou hem hierbij kunnen helpen.

�Sinds de komst van de FIA GT in de 24 Uren heb ik geen enkele editie meer overgeslagen,� blikt hij terug. �Voordien was ik hier slechts sporadisch werkzaam. Ook omdat Spa veelal samenviel met een race in F3000. De finish heb ik echter nog nooit bereikt. Met Peter Kox en Pedro Lamy vormen wij alleszins een homogeen trio. Zij hebben misschien iets meer ervaring in dit soort racerij, maar van naijver is nergens sprake. Lamy is een generatiegenoot, Kox verruilde de ��nzitterij al wat eerder voor toerwagens en GT�s.�

 

De arbeid bij Aston Martin weerhoudt Marc ervan om datzelfde weekend co-commentator te zijn bij VRT voor de Grote Prijs van Hongarije. Een Grote Prijs waar hij enkele jaren geleden in het kader van de F3000-race voor de eerste keer teamvormde met een jonge, debuterende Spanjaard: Fernando Alonso!

 

�Omwille van zijn gebrekkige kennis van de taal van Shakespeare, was hij op mij aangewezen om te overleggen met de ingenieurs,� knikt Marc. � Hij wist evenwel van aanpakken. Enkele weken later eindigden wij 1ste en 2de in Spa-Francorchamps. Hij ging zodanig hard, dat ik in bepaalde bochten moeite had om hem te volgen. En, ja, ook tijdens de persbabbel zag ik mij verplicht om op bepaalde vragen in zijn plaats te antwoorden. Ondertussen heeft hij op alle vlakken duidelijk scholing gelopen en heeft hij mij niet meer nodig (brede smile)��

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter