In het tweede deel werden de teams en de rijders van 2000 voorgesteld. In deel 3 gaan we iets dieper in op de kalender en de voornaamste reglementen.

De Formule 1-kalender in 2000

De Hungaroring in Boedapest, één van de zeventien circuits die in 2000 aangedaan worden.

De Formule 1-kalender zal in 2000 – net als in 1977, 1995 en 1997 – nog eens zeventien Grote Prijzen tellen. Op dit moment is dit het grootst aantal races dat een seizoen ooit telde; 21 wedstrijden in één seizoen zoals dit jaar lijkt anno 2000 nog wilde fantasie en onrealiseerbaar. Zestien jaar geleden is de Formule 1 ook nog steeds een vrij Europese aangelegenheid: niet minder dan elf wedstrijden vinden in Europa plaats.

Net zoals de voorbije vier jaar wordt het seizoen afgetrapt in het Australische Melbourne (12 maart). Onmiddellijk daarna is het Braziliaanse Interlagos (26 maart) aan de beurt, na het verdwijnen van de Argentijnse Grote Prijs vanaf 1999 opnieuw de enige race in Zuid-Amerika. Vervolgens begint het Europese seizoen in Imola, met de Grote Prijs van San Marino (9 april). Op Paaszondag volgt verrassend vroeg al de Britse Grote Prijs op Silverstone (23 april), die andere jaren traditioneel half juli plaatsvindt maar nu dus naar april verhuist.

In mei is het traditioneel tijd voor de Spaanse Grote Prijs in Barcelona (7 mei), gevolgd door de Grote Prijs van Europa op de Nürburgring (21 mei). Deze verhuist ook van plaats op de kalender, van eind september naar het voorjaar. Hierna volgen de Grote Prijs van Monaco (4 juni) en de traditionele oversteek van de Atlantische Oceaan naar Montréal (18 juni), voor de Grote Prijs van Canada, waarna men terugkeer naar het Oude Continent voor de rest van het Europese seizoen.

Ondertussen is de zomer aangebroken en deze start begin juli naar goede gewoonte met de Grote Prijs van Frankijk op Magny-Cours (2 juli). Hierna volgen de Oostenrijke Grote Prijs in Spielberg (16 juli), de Grote Prijs van Duitsland op de klassieke oude Hockenheimring (30 juli) – nog steeds met de lange rechte stukken doorheen de bossen – en de Hongaarse Grote Prijs op de bochtige Hungaroring (13 augustus). Ook de klassieke omlopen van Spa in België (27 augustus) en Monza in Italië (10 september) ontbreken in 2000 niet op het appel.

Vervolgens is dan het moment aangebroken voor de enige nieuwe race in 2000: de Grote Prijs van de Verenigde Staten (24 september), die zo voor het eerst sedert 1991 terug op de kalender prijkt. Geen karakterloos stratencircuit deze keer echter; de race zal plaatsvinden op de legendarische omloop van Indianapolis, waar een voor de Formule 1 aangepast tracé aangelegd is dat bovendien een stuk van de klassieke ovale ‘Brickyard’ aandoet.

Het seizoen wordt afgesloten in Azië, met de Grote Prijs van Japan op Suzuka (8 oktober), waar in het recente verleden vaak de beslissing in de titelstrijd viel, en de Grote Prijs van Maleisië op Sepang (22 oktober). Maleisië, dat in 1999 voor het eerst op de kalender voorkwam, mag nu het seizoen afsluiten.

Formule 1 kijken in 2000

In 2000 kun je je klok er gelijk op zetten: er is geen lange zomerstop, noch zijn er slopende ‘back-to-back’-weekends, maar exact om de twee weken is er Formule 1 op de buis. Eenvoudiger kan het niet en voor de fans ideaal om te volgen.

De Formule 1 kan in 2000 in de meeste landen nog steeds gewoon op het openbare net bekeken worden of, zoals in o.a. Groot-Brittannië, op de commerciële zenders. De beelden die de kijkers te zien krijgen zijn evenwel slechts van tweede garnituur.

De beste beelden zijn immers voorbehouden voor het digitale kanaal dat via satelliet te ontvangen is, waarbij Formule 1 volgens een ‘pay-per-view’-systeem bekeken kan worden. Via verschillende kanalen kan men de race vanuit diverse standpunten volgen en kan men bovendien ook naar de communicatie over de boordradio meeluisteren. Het systeem, gelanceerd in 1996, is evenwel behoorlijk duur en is dan ook nooit echt succesvol. Na afloop van het seizoen 2002 wordt het digitale kanaal opgedoekt; vanaf dan krijgen de kijkers ook meer extra’s in de normale ‘feed’ voorgeschoteld.

Voor de die-hards die na afloop van het seizoen alle hoogtepunten nog eens willen herbekijken is er in 2000 goed nieuws: voor het eerst komt het officiële jaaroverzicht niet enkel uit op de klassieke videoband, maar ook in een dvd-versie. Het nieuwe medium biedt de beste beeldkwaliteit die er op dit moment beschikbaar is.

Formule 1, in 2000 ook voor het eerst op DVD te bekijken.

De voornaamste reglementen

Wie in 2016 als leek naar oude Formule 1-beelden uit 2000 kijkt, ziet een show die op het eerste zicht nog veel gemeen heeft met wat er vandaag de dag voorgeschoteld wordt. De verschillen kunnen niettemin haast niet groter zijn.

Zo mag er aan het begin van dit millennium nog quasi onbeperkt getest worden. Enkel in november, vlak na de afloop van het afgelopen seizoen, moeten de auto’s verplicht een maand op stal, maar begin december barst het motorengebrul alweer met een hels lawaai los. Geen hybrides met een laag brommend geluid in 2000, maar door merg en been snijdend gegil van atmosferische drieliter V10-motoren, de enige nog toegelaten motorenconfiguratie.

De Formule 1-teams beschikken op dit moment dan ook nog steeds over volwaardige testteams, die ver weg van de camera’s eindeloos rondjes afmalen op verlaten circuits om hun nieuwe bolides en upgrades te testen. In 2000 groeien op de golven van een economische hausse de bomen vaak nog tot in de hemel; het geld dat er door de teams tegenaan gegooid wordt op zoek naar die extra paar honderdsten van een seconde is navenant.

Het Japanse Bridgestone is net als in 1999 alleenleverancier wat betreft de banden. Deze zijn sedert 1998 voorzien van profielen; de slicks zullen pas in 2009 hun terugkeer maken. Iedere coureur heeft tijdens een weekend de beschikking over 32 droogweerbanden en 28 regenbanden. Voor het begin van de kwalificaties moet iedere coureur beslissen welke droogweercompounds hij gedurende het weekend zal gebruiken. Op het zwarte goud kan nog steeds voluit geknald worden; onder ‘bandenmanagement’ verstaat men anno 2000 nog iets totaal anders dan de dag van vandaag.

In 2000 mag er nog steeds bijgetankt worden tijdens de race. Wat iedereen dan ook doet, aangezien de brandstoftanks behoudens uitzonderlijke omstandigheden te klein zijn om er een volledige race mee uit te rijden. Het oorspronkelijke doel van de invoering van tankstops in 1994, voor extra spektakel zorgen, wordt echter teniet gedaan doordat veel coureurs nu gewoon via een snellere pitstop of andere racestrategie hun voorligger trachten in te halen.

Ieder team beschikt anno 2000 nog steeds over een reservewagen die vrij mag ingezet worden. Tussen en na de vrije- en kwalificatietrainingen mag er nog steeds onbeperkt aan de auto’s gesleuteld worden. Het zogenaamde ‘parc fermé’ wordt pas in 2003 ingevoerd.

Op vrijdag zijn er, net zoals nu nog steeds het geval is, twee vrije trainingssessies. Op zaterdag is er een derde vrije training, waarna vlak na de middag de eigenlijke kwalificatietraining volgt. Deze duurt één uur en iedere coureur mag daarin maximaal twaalf ronden afleggen. Wat, met inbegrip van in- en outlaps, betekent dat iedereen maximaal vier snelle rondjes ter beschikking heeft.

Op zondagmorgen is er nog steeds de klassieke warm-up van een half uurtje en in de namiddag volgt dan de traditionele, maximaal twee uur durende hoofdbrok: de race. In 2000 krijgen de eerste zes rijders aan de aankomst punten toebedeeld, volgens de schaal 10-6-4-3-2-1. De coureurs op het podium mogen dit jaar voor het eerst proeven van een nieuw champagnemerk, Mumm, dat Moët & Chandon aflost. Deze laatste zal in 2016 opnieuw zijn opwachting maken in de Formule 1.

Het ganse veld op profielbanden van Bridgestone, een typisch beeld van de Formule 1 aan het begin van het millennium.

By SDG