20 jaar geleden op deze dag maakte Nederlands beste Formule 1-coureur zijn debuut.Op het Braziliaanse Interlagos maakte Jos Verstappen zijn debuut voor Benetton.

Enigszins verrassend was het wel, Verstappen was aanvankelijk aangesteld als testcoureur maar mocht instappen omdat vaste coureur J.J. Letho bij een trainingsongeluk een rugblessure opliep. Verstappen kwalificeerde zich knap als 9e. In de race reed hij goede rondetijden totdat bij zijn eerste pitstop de koppeling niet goed werkte. Verstappen viel ver terug en begon aan een inhaalrace. Halverwege de race ging het fout wanneer een inhaalmaneuver van Jos Verstappen op Eddie Irvine slecht afliep en eindigde in een bijzonder zware crash, waar ook Martin Brundle en Eric Bernard bij betrokken waren. Iedereen komt met de schrik vrij, doch Irvine, die door de FIA als schuldige werd aangewezen, werd voor 3 wedstrijden geschorst.

De naam van de 22-jarige Jos Verstappen ging meteen de hele wereld over. Verstappen zou later dat jaar twee keer als 3e eindigden in België en Hongarije. Uiteindelijk reed de Nederlander 107 Grand-Prix en scoorde hij 17 WK-punten. In 2003 beëindigde Verstappen zijn loopbaan in de Formule 1. De volgende Verstappen zit er alweer aan te komen, Max Verstappen debuteert dit jaar met Van Amersfoort Racing in de Formule 3.

Bekijk hieronder het filmpje van het debuutjaar van Jos Verstappen in de Formule 1.

By peter