Een recordaantal avonturiers heeft zich ingeschreven voor de Dakar Rally, die op Nieuwjaarsdag begint in Frankrijk. Een karavaan van vooralsnog 607 voertuigen vertrekt vanuit Clermont-Ferrand naar Afrika voor een 11.000 kilometer lange rally door de woestijn, die op 18 januari eindigt in de Senegalese hoofdstad Dakar.

De stoet bestaat uit tweehonderd motorrijders (het maximum), 146 wedstrijdauto’s, 65 wedstrijdvrachtwagens en 195 assistentievoertuigen. De deelnemers komen uit 36 verschillende landen. Nederland is vertegenwoordigd met elf motorrijders, vier wedstrijdauto’s, vijf trucks en elf assistentiewagens. Ook dat is een record.

Of ook alle wagens op 1 januari daadwerkelijk van start gaan in de proloog, is nog onzeker. Dinsdag en woensdag ondergaan alle voertuigen een uitgebreide keuring. Dat geschiedt in een reusachtig evenementencomplex nabij Clermont-Ferrand. Hier wordt ook donderdag de 1,5 kilometer lange proloog verreden.

Bijna 30 procent van de deelnemers (119) waagt zich voor het eerst aan Dakar, die deze 26e editie een klassiek traject volgt door Marokko, Mauritani�, Mali, Burkina Faso en Senegal.

Achttien voormalige winnaars verschijnen aan de start, onder wie de 60-jarige Nederlandse trucker Jan de Rooy. De Brabander, die het vrachtwagenklassement won in 1982, 1985 en 1987, behoort ook dit jaar tot de favorieten voor de eindzege. Zijn grootste belagers zijn de Tsjech Karel Loprais – zeven keer winnaar – en de Rus Vladimir Tsjagoeine, in 2003 de snelste vrachtwagenrijder.

Bekendste van de 26 vrouwelijke deelnemers is de Duitse autocoureur Jutta Kleinschmidt. Zij is tot nog toe de enige vrouw die Dakar wist te winnen (2001).

Bron: ANP

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter