Drie weken geleden was het dan zover. Je weet dat het komt. Je kijkt er zelfs een enorm naar uit. Maar toch overvalt het je een beetje. Het Formule 1 seizoen 2012 kwam tot een einde. Het was een wederom een zinderend jaar. Acht verschillende winnaars, twee coureurs tot de laatste race in de race om de titel.

De titelstrijd dit jaar ging tussen Fernando Alonso en Sebastian Vettel. Naast Lewis Hamilton dit jaar toch wel twee van de drie grootmachten binnen de Formule 1. Sebastian Vettel pakte de titel in Brazilië met slechts drie punten. Drie punten, wat zijn drie punten?! Zijn dat die paar centimeters die Romain Grosjean langs het hoofd van Alonso scheerde in Spa Francorchamps of zijn dat die paar gram aan brandstof die Vettel miste in de kwalificatie in Abu Dhabi?

Het seizoen ligt nu al een dikke drie weken achter ons. En aangezien het kalenderjaar ook op zijn einde komt wordt het dus tijd om uitgebreid terug te blikken op het Formule 1 seizoen 2012!

Australië: Button rules

Op 18 Maart 2012 gaat eindelijk het seizoen van start. Even leek het erop dat Mclaren het seizoen compleet gingen domineren. Lewis Hamilton en Jenson Button sierden de eerste startrij in Australië met tijden waarbij schaamte niet op zijn plaats was. Bij de start is Button, vanaf de vuile kant, echter zijn teamgenoot te snel af en pakt meteen de leiding, rijdt weg van de concurrentie en niemand die hem weer ziet tot het moment dat hij al brullend van vreugde de finishlijn passeert.

De latere titelkandidaten mogen het doen met zesde (Vettel) en twaalfde (Alonso) startplaats. Vettel weet deze startplaats nog om te zetten in een tweede plek, Alonso toert al berkenend naar de vijfde plek, ongetwijfeld opgelucht dat hij met die boot een paar punten heeft gesprokkeld. Het is namelijk duidelijk, de Ferrari is aan het begin van het seizoen geen winnende wagen. De zwaarste crash komt op naam van Pastor Maldonado, hij crasht in zijn jacht op Alonso in de laatste ronde de muur in. De zuurverdiende punten gaan met de Williams het putje in.
Forumcijfer: 6,8
Man van de race: Button (50%)
Klassement: Button, Vettel, Hamilton

Mercedes komt met dubbele DRS
Lotus en Red Bull leggen na de race in Melbourne een verzoek neer bij de FIA om de dubbele DRS van Mercedes te onderzoeken. Mercedes heeft een snufje op de wagen waarmee extra topsnelheid gegenereerd wordt als de DRS open staat. Het systeem wordt actief als de coureur DRS activeert en dus zijn Lotus en Red Bull van mening dat dit illegaal is. De FIA is van mening van niet en wijst dan het protest ook af. Reden voor Lotus om het snufje in de loop van het seizoen ook te introduceren.

Maleisië: Race vol verassingen
Maleisië is het podium voor de tweede race van het seizoen. Wederom is het Lewis Hamilton die naar de pole position traint. Na afloop van Q3 is het een oude bekende die terugkeert in de persconferentieruimte, Michael Schumacher traint zichzelf naar de derde plaats en mag dus voor het eerst sinds zijn rentree met de twee snelsten op de foto.

Een dag later begint het voor aanvang van de race te regenen, en de regen wordt zelfs zo hevig dat de race na een aantal ronden gestaakt moet worden. Na 50 minuten onder de paraplu mogen de heren weer op weg en opvallend genoeg is het Perez op de derde plek na een slimme bandenwissel. Dit herhaalt hij nog een keer als de regen stopt. Samen met Alonso rijdt hij aan de leiding. Tegen het eind van de race lijkt het er zelfs even op dat hij met de zege aan de haal gaat. Maar door een foutje in de één na laatste bocht gaan zijn inhaalkansen in rook op. Alonso wint de race voor Perez en Lewis Hamilton.
Forumcijfer: 7,7
Man van de race: Perez (80,8%)
Klassement: Alonso, Hamilton Button

We need this position
Een kleine rel ontstaat na de race. Sergio Perez krijgt tijdens de race via de radio te horen dat hij op P2 moet blijven rijden omdat het team die punten nodig is terwijl Perez zelf na de race aan gaf dat hij had kunnen winnen. Speculaties ontstaan dat Perez Alonso niet mocht aanvallen omdat Ferrari dit bij Sauber afgedwongen zou hebben. Sauber rijdt namelijk met Ferrari motoren. Beide teams wijzen de speculaties naar het rijk der fabelen.

HRT met Narain Komkommer
Sebastian Vettel maakt Narain Karthikeyan uit voor komkommer wanneer beide heren elkaar raken in de slotfase van de race. Vettel zet Karthikeyan op een ronde ze raken elkaar waarna Vettel een nieuw setje banden mag gaan halen. Karthikeyan wordt als boosdoener aangewezen met een tijdstraf van 20 seconden. Na een aantal stevige woorden over en weer loopt de vete met een sisser af.

China: Eerste overwinning voor Rosberg

Hij had het zelf vooraf niet verwacht. Hij gaf aan dat pole halen wel kon, maar winnen was een brug te ver. Maar op zondagmiddag is het toch Nico Rosberg die zijn eerste race binnen hengelt. Teamgenoot Schumacher start van de tweede plaats, maar een fout bij de pitstops laat zijn eerste podium sinds zijn terugkeer vervliegen. Het podium is een compleet Mercedes feestje, Jenson Button en Lewis Hamilton staan samen met Rosberg op het podium. Het is de tiende grand prix overwinning voor Mercedes als fabrieksteam.
Forumcijfer: 8,3
Man van de race: Rosberg (86,4%)
Klassement: Hamilton, Button, Alonso

Onrust in Bahrein
Het is lange tijd hoogst onzeker of de grote prijs van Bahrein doorgang vindt. In 2011 wordt het evenement afgelast wegens onrusten in het land tegen het regime. Teams en coureurs geven veelvuldig aan liever niet af te reizen naar het oliestaatje. Bernie Ecclestone hakt later de knoop door, de race gaat gewoon door.

Bahrein: Over Sebas, Kimi en Romain
Eenmaal aangekomen in Bahrein lijkt Sebastian Vettel zijn oude vorm weer terug te hebben gevonden. Hij pakt pole position voor Lewis Hamilton en Mark Webber. Vettel rijdt de hele race aan kop en behaalt wel zijn eerste overwinning. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Kimi Raikkonen heeft op zaterdag zijn banden gespaard en start als elfde. Maar met zijn extra setje banden weet hij naar de tweede plek te rijden en Vettel zelfs nog een keer aan te vallen. Met een gezicht als een oorwurm staat hij op het podium omdat hij vond dat hij wel had kunnen winnen. Romain Grosjean behaalt met de derde plaats zijn eerste Formule 1 podium.
Forumcijfer: 7,8
Man van de race: Raikkonen (80%)
Klassement: Vettel, Hamilton, Webber

Pitstops nekken Mclaren
Bij Mclaren gaat het tijdens de grand prix van China en Bahrein niet lekker met de pitstops. In China verkloot het team de pitstop van Jenson Button compleet en in Bahrein is Lewis Hamilton tot twee keer toe het haasje met het wisselen van zijn linkerachterwiel. Later in het jaar krijgt het team het steeds beter voor elkaar en vestigt zelfs een record qua pitstoptijden. Jenson Button staat in Duitsland maar 2,4 seconden stil om nieuw rubber op te halen.

Spanje: Maldonado flikt het!

De grote prijs van Spanje gaat de boeken is als race met wellicht de meest bizarre winnaar ooit. De wisselvallige Pastor Maldonado erft pole position van Lewis Hamilton als deze uit de kwalificatie geschrapt wordt. Zijn grootste belager in de wedstrijd is Fernando Alonso die na de eerste pitstops de leiding pakt. Maar deze weet Maldonado na de tweede serie pitstops niet achter zich te houden. Zo haalt Maldonado de eerste Williams zege sinds Juan Pablo Montoya in Brazilië 2004. Alonso wordt tweede voor Kimi Raikkonen.
Forumcijfer: 7,5
Man van de race: Maldonado (82,1%)
Klassement: Vettel, Alonso, Hamilton

Brandende feestvreugde bij Williams
Na de zege van Maldonado in Spanje breekt er brand uit in de pitbox van het Williams team. Het KERS systeem van de wagen van Bruno Senna zou geëxplodeerd zijn en brand hebben veroorzaakt. Zeven teamleden van Williams belanden in het ziekenhuis door ingeademde rook.

Het seizoen was natuurlijk langer dan deze vijf races. Deel twee van de seizoens nabeschouwing vindt u Zondag op GPPits.net