Er is weer gedoe ontstaan over het reglementenpakket voor 2017. We schreven al eerder over de problematiek rondom de motoren en de vergaderingen die daar eerder in januari 2016 over werden gehouden in http://www.gppits.net/nieuws/machtsstrijd_in_f1._wie_wint/ en voorgaande artikelen.

De regels moeten worden aangepast om formule 1 aantrekkelijker te maken voor de fans en voor de teams.

Otmar Szafnauer, COO van Sahara Force India, is de vertraging die nu weer ontstaan is nadelig voor de teams, vooral de kleinere. De aankondiging van de nieuwe regels per 2017 dateert van mei 2015 is er bepaald nog geen overeenkomst tussen de partijen, wordt er zelfs nog steeds gediscussieerd over de opzet van het reglement en is men nog lang niet op detailniveau beland.

Volgens Szafnauer is het juist voor teams die ten opzichte van Mercedes, Red Bull, Ferrari en McLaren minder middelen en mensen hebben, zoals Force India zelf, veel moeilijker om een goed plan te maken voor het jaar 2016 als de regels voor het volgend jaar nog niet helder zijn.

Die vertragingen zijn in ieder geval voor ons behoorlijk lastig zegt hij tegen het Britse Autosport.
Hij vervolgt:

Het zou allemaal veel beter zijn als we vroeg weten wat de regels zijn, want we hebben de middelen niet om maar een beetje te gaan ontwikkelen op basis van een inschatting, wat de anderen wellicht wel kunnen. Wij kunnen niet zeggen, kijk als dit en dat gebeurt gaan wij zus of zo te werk. Wij moeten wachten tot de reglementen bekend zijn omdat we gewoon minder mogelijkheden hebben. Als die regels zijn uitgekristalliseerd kunnen we onze koers bepalen voor de doorontwikkeling van de 2016 auto en de ontwikkeling voor 2017. We hebben hier geen 800 mensen rondlopen weet je…zegt Szafnauer.

De klaagzang gaat verder:

Dus daarom is het moeilijk, zo niet onmogelijk voor ons om een schaduwprogramma naast de gewone ontwikkeling te laten lopen. We zullen dus op het juiste moment moeten om- of bijschakelen, dat is een strategische beslissing die we moeten gaan nemen. Duidelijk, dat we die beslissing nog niet genomen hebben en die gaan we ook pas nemen als we een beetje weten waar we in het veld staan in het komende seizoen.

Voor dat weten waar je staat zijn de testsessies in Barcelona eind februari en begin maart van groot belang, maar vooral de eerste races.

Je moet weten waar je staat in het kampioenschap, hoe competitief je bent, de koers aanpassen op het juiste moment en zodanig, dat je in 2017 ook nog goed meedoet om de punten. Wat we natuurlijk niet willen is slecht presteren in 2016, door als dat gedoe en dan in 2017 helemaal nergens meer zijn.

Szafnauer heft tenminste wel een goed gevoel dat het niet meer zolang gaat duren met die regels voor 2017. Er is sprake van dat de nieuwe regels zodanig in elkaar worden gezet dat de auto’s vijf seconde sneller zullen zijn poer ronde dan nu. Hij maakt zich zorgen of er dan nog wel ingehaald kan worden:

Het gaat om meer dan snelheid alleen zegt hij. Volgens mij moeten de auto’s wel sneller worden hoor, want we moeten ons veel duidelijker onderscheiden van GP2. Het wordt ook hoog tijd, dat F1 auto’s weer baanrecords gaan rijden, dat gebeurt al een tijd niet. Maar als het om inhaalacties gaat hoop ik, dat de regels van ’17 daarom draaien.

Praat hier mee over de toekomst van Formule 1.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!