Red Bull heeft de laatste tijd wat snelheid gewonnen ten opzichte van haar directe concurrenten in de Formule 1. Ferrari is volgens sommigen zelfs ingehaald en Mercedes mag zich meer en meer druk maken om de ‘rijdende energiedrankjes‘. Maar hoe komt dat precies?

Normaal wordt er verwezen naar de Renault-motor, die flink zou zijn verbeterd. Na de publiekelijk uitgevochten strijd tussen de Fransen en de Oostenrijkers vorig jaar, leek men bij Red Bull eieren voor het geld te kiezen en ging men toch maar door met Renault. Al heet het aggregaat achterin de staart van de RB12 inmiddels TAG Heuer.

Oudere Formule 1-fans kennen die naam nog van de jaren tachtig, toen McLaren rondreed met Porsche-motoren onder de naam TAG. TAG verwijst natuurlijk naar de naam van ‘dure klokjesmaker‘ TAG Heuer. Een sponsor die al jarenlang actief is in de F1 en inmiddels van McLaren overgestapt is naar Red Bull.

Dat klinkt logisch, maar we zien de fabrieksauto’s van Renault achterin het veld rondrijden. Dan zou je zeggen dat Red Bull toch wat meer gevonden moet hebben dan slechts extra pk’s.

Autobild denkt het antwoord te weten en meent dat Daniel Ricciardo en Max Verstappen zouden rijden met een flexibele diffuser. Na de geblazen diffuser en de flexibele voorvleugels, hebben we nu een flexibele diffuser?

Wat is een diffuser? Simpel gesteld, het achterste deel van de vloer onder de auto dat onder de achtervleugel hangt. Op het eind loopt de vloer omhoog, om zo de luchtstroom tegen de ‘flaps’ te laten drukken. Dat moet voor meer downforce aan de achterkant zorgen.

Opponenten van Red Bull [lees Ferrari] menen dat delen van de RB12-diffuser zowel in verticale als horizontale richting kunnen bewegen. Bewegende aerodynamische onderdelen zijn in principe verboden in de F1, afgezien van de DRS-vleugel uiteraard.

Ook het bewegen c.q. flexen van vleugels en dergelijke moet binnen bepaalde marges blijven.

Teambaas Christian Horner zegt echter dat er niks aan de hand is en dat Red Bull de aerodynamica gewoon beter voor elkaar heeft dan andere teams.

Er is nog geen officieel protest aangetekend. Maar als de verdachtmakingen uit de hoek van Ferrari komen (die strijden met Red Bull om de tweede plaats in het WK voor de teams), kunnen we vroeg of laat een -politieke- move uit Maranello verwachten.

We gaan het in de gaten houden…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!