Na een rondje rond de kerk van 64 km in Rio Cuarto is gisteren de Dakar Rally 2017 geëindigd. Tijd om een balans op te maken van de laatste twee weken bij de auto’s en trucks

bron tekst: i.s.m. autosportnieuws.be

Gevreesde Peugeot hegemonie bevestigd, maar niet zoals verwacht

Bij de auto’s was ik vooraf bang dat Peugeot door de vrijheden die de ASO aan de buggycategorie gaf wel erg makkelijk Dakar zou gaan winnen, maar dat pakte anders uit. Toyota ontwikkelde in rap tempo nog een buggy-versie van zijn Toyota pickup, maar een wijziging in het regelement deed hen toch voor de 4WD versie kiezen, in theorie de meest betrouwbare optie. En juist op betrouwbaarheid gingen de Toyota’s de boot in. Al in de eerste etappe kreeg Al-Attiyah brand aan boord en de ploeg leed een beetje aan het Honda-syndroom: allemaal zijn ze snel en goed genoeg etappes te winnen, maar allemaal rijden ze onnodig schade en verliezen teveel tijd. De enige die daar geen last van had was Erik van Loon, maar als een logistiek medewerker dan de auto’s verkeerd aftankt is dat allemaal mosterd na de maaltijd. De wagens kwamen zonder benzine te staan in etappe 3 en waren kansloos voor het klassment op Nani Roma na.

Peugeot had behalve goede auto’s ook goede navigatoren in zijn ploeg, waardoor in sommige etappes vooral wachten was tot iemand een fout maakte En weer lag de fout dan meestal bij de concurrentie. Mini kon met de nieuwe Xraid niet in de buurt komen, waardoor de vier Peugeots onderling gingen knokken. Helaas liet Carlos Sainz dezelfde trekjes als sommige quadrijders zien met veel snelheid en helaas ook veel risico, waardoor hij al voor de vijfde keer op rij uitvalt. Cyril Despres reed wel uit, maar kon het tempo van zijn kopmannen Sebastien Loeb en Stephane Peterhansel nooit echt volgen. Ook in de laatste rit nog gaven de twee streekgenoten weinig toe: Loeb (Hagenau) klopte Peterhansel (Vesoul) met 18 tellen. Giniel de Villiers voorkwam een nieuw 1-2-3 tje door derde te worden op 30 tellen. De Zuid-Afrikaan haalde na de brandstofproblemen die hem het klassement kostten toch nog een vijfde plaats en haalde voor het vijfde achtereenvolgende jaar de finish.

Hoe perspectieven per categorie kunnen verschillen bewijst Erik van Loon. De man uit Eersel kwam niet aan de finish met het idee een zware rally te hebben, hij had daarvoor graag meer woestijn gezien (en waarschijnlijk ook minder afkortingen en neutralisaties). De laatste rit leverde hem een zesde tijd op, net 2 tellen achter Conrad Rautenbach. Tom Colsoul sloot de rit als 12e af, Maik Willems werd 28e, Tim en Tom 42e en 50e en Bert Heskes kwam als 50e binnen. Daarmee is het Tim en Tom dan toch gelukt. Beide auto’s aan de streep, al lijkt Tom wel een record verbroken in het te land ter zee en in de lucht onderdeel sleeptouwracen. Wat meer op eigen kracht onderweg was het team van Wevers Sport. WRC2 rijder Nicolas Fuchs kocht een HRX Ford plus service van het team en de Peruviaan kwam als 12e aan de finish in Buenos Aires.


© autotvperu.com

Eindstand auto’s (plus Nederlanders en Belgen)
1. Stephane Peterhansel (Fra) Peugeot
2. Sebastien Loeb (Fra) Peugeot, op 5m13
3. Cyril Despres (Fra) Peugeot, op 33m28
4. Nani Roma (Spa) Toyota, op 1u16
5. Giniel de Villiers (ZAf) Toyota, 1m49

7. Tom Colsoul (Bel) Mini, op 4u14
14. Erik van Loon, Toyota, op 6u05
26. Maik Willems, Toyota, op 14u55
43. Tim Coronel, Suzuki, op 45u02
46. Bert Heskes, Desert Warrior, op 50u53
54. Tom Coronel, Suzuki, op 63u44

Gevreesd: Kamaz pakt de titel terug van de Rooy.

Al twee jaar lang probeert Kamaz hun Torpedo versie van de 4326 truck goedgekeurd te krijgen voor rally raids. Je vraagt je eigenlijk af waarom. De drie jaar oude 4326 Liebherr truck is niet stuk te krijgen, geen motorpech, geen bakproblemen, geen veringproblemen (Nederlandsche waar gekocht bij Reiger) en wint de Silkway rally en de Dakar rally. Het geluk zat bovendien bij de Russen dit jaar, want de enige klapband komt net ná een proef terwijl Gerard de Rooy in dezelfde rit drie keer lek rijdt. Eduard Nikolaev finishte gisteren in stijl: de Rus won de laatste sprint voor Ayrat Mardeev en Sergei Viazovich.

Op vier nog een heel boze Peter Versluis (er zit flink wat woede bij MAN dit jaar), want na een rampzalige vrijdag de 13e waarin bij alles kapot ging wilde de man uit Werkendam nog een keer voor de winst gaan. Helaas had Martin Macik een ander idee, de Tsjech bleef 64 km in de weg rijden en ging nog een beetje staan uitdagen ook na de finish, waardoor Versluis, die een vierde tijd klokte, éven tegengehouden moest worden, anders hadden we NASCAR toestanden gehad.


Het is waarschijnlijk niet de bedoeling geweest van de fabriek, maar met iedere overwining krijgt de Liebherr Kamaz meer en meer de reputatie van de YAMZ Kamaz waar de grote Vladimir Chagin zelf nog mee reed © losandes.com

Gerard de Rooy deed het rustig aan de laatste rit, Federico Villagra werd beste Iveco als vijfde, De Rooy kwam zelf als achtste over de streep. Ook Wuf van Ginkel haalde de top10 als 10e voor Ton van Genugten en Hans Stacey, die ondanks zijn problemen met de organisatie de race toch uitreed als 9e algemeen. Of hij er volgend jaar bij is, is nog onduidelijk. Ook de Renaults hebben na een zware 11e etappe de finish in Buenos Aires toch nog gehaald. Benieuwd wat Martin vd Brink volgend jaar doet, want dit was het laatste jaar van het plan dat hij met Mario Kress Racing had opgesteld. Van de Scania’s haalt er een op zijn tandvlees de finish, Maurik vd Heuvel had zich van tevoren niet kunnen indenken zo blij te zijn met een 27e plaats.

Wie ook de finish hebben gehaald: de Brandweermannen in de 546 Daf. Richard de Groot, Jan Hulsebosch en Gerard Beelen losten steeds hun eigen sores op, werden bijna in elke finishplaats begroet door hun collega’s van de plaatselijke brandweer en zelfs de zwaailicht en sirenes kwamen nog goed van pas als een slome jeep niet op de sentinel reageerde (zie de facebook link). De DAF is als 34e geklasseerd in Buenos Aires, één plaats hoger dan Vd Brink. De trucks hebben dit jaar vwb de Nederlanders de minste uitvallers: slechts 3 crews moesten voortijdig opgeven (Gert Huzink, Gerrit van Werven en Vick Versteijnen)

Eindstand truck (plus Nederlanders)
1. Eduard Nikolaev (Rus) Kamaz
2. Dimitri Sotnikov (Rus) Kamaz, op 18m58
3. Gerard de Rooy, Iveco, op 41m19
4. Federico Villagra (Arg), op 1u00
5. Ayrat Mardeev (Rus), op 2u26

9. Hans Stacey, MAN, op 3u44
11. Peter Versluis, MAN, op 4u55
12. Jos Smink, Ginaf, op 5u09
16. Ton van Genugten, Iveco, op 6u58
17. Wuf van Ginkel, Iveco, op 8u19
18. Frank Tilburgs, Daf, op 9u06
20. Pascal de Baar, Renault, op 11u47
25. Aad van Velsen, Ginaf, op 16u28
27. Maurik vd Heuvel, Scania, op 22u53
30. William de Groot, Daf, op 27u11
33. Jan vd Laar, Daf, 29u04
34. Richard de Groot, Daf, op 30u00
35. Martin vd Brink, Renault, op 32u41
38. Ed Wigman, Ginaf, op 41u20

2017: Het jaar waarin fouten de toon bepaalden

Dit jaar was één belangrijke koerswijziging er debet aan dat de race tot ver in de koers spannend bleef. De navigatie werd zodanig veel moeilijker dat pure snelheid vaak niet genoeg bleek om fouten te herstellen, waardoor klassementswisselingen plots regel werden en geen uitzondering. Soms leidde het ook tot chaos en komische beelden van kriskras door elkaar rijdende voertuigen, maar helaas ook tot een ongeluk toen Peterhansel en een motorrijder elkaar onverwacht tegenkwamen. In de eerste week leek het goed te gaan qua parcoursuitzet: tot aan Bolivia werden alle ritten afgemaakt. In Bolivia zelf gooide het weer helaas de boel overhoop, waardoor de hoogvlakte die normaal hard droog en snel is veranderde in een heel nieuw meer. De ASO moet misschien toch eens nadenken of het niet slim is om een paar maanden op te schuiven zodat het minder regenachtig is. Een andere mogelijkheid is natuurlijk proberen de onderhandelingen met Chili weer vlot te trekken: Iquique en Copiapo leveren altijd prachtige beelden op.

De organisatie zelf is helaas nog steeds ondoorgrondelijk. Hans Stacey’s avonturen met onwillige starters zijn al uitgebreid belicht, maar ook Maik Willems kreeg bijna straftijd omdat hij een omgevallen ambulance had geholpen daardoor 15 minuten te laat bij een checkpoint was. Ook Yazid Al-Rahji moet nog even wachten of zijn klassering officieel wordt na dat hij eigenlijk al halverwege uit koers was genomen wegens teveel gemiste WP’s, maar eigenlijk naar de escape road zocht om juist legitiem de etappe over de assistentieroute te rijden. Over de meeste snelheids en tankstop-overtredingen hoeft niet gediscussieerd te worden, maar het blijft gek dat als de Toyota’s zonder benzine komen te staan door een fout ze na de herbevoorrading toch nog tijdstraf krijgen voor die ongeplande tankstop.

Ook voor 2018 liggen er problemen. De ASO heeft besloten om het motorregelement voor de trucks op de schop te gaan nemen, waardoor er minimaal twee trucks in een groot team (Kamaz, MAN, Iveco) een 13 liter motor moeten hebben. Kamaz heeft naar eigen zeggen flink te lijden onder de economische malaise en kan niet aan de eisen van de ASO voldoen, waardoor het op dit moment nog maar de vraag is of Nikolaev volgend jaar zijn titel kan verdedigen. Voor de rally zei CEO Sergei Kogogin nog We zullen niet stoppen met races rijden, we zullen aan allerlei rally’s meedoen, maar misschien niet in de Dakar. Als het in Afrika veilig genoeg is rijden we daar ook weer. En dat deden de Russen inderdaad, want gisteren won Andre Karginov in de Africa Eco Race het truckklassement in een gas-aangedreven Kamaz. De ASO heeft zich dus aardig wat huiswerk bezorgd voor de komende jaren. We verheugen ons alvast op de uitkomsten.


De collega’s in de brandweer van Asuncion waren twee weken geleden de eersten, maar er zouden nog vele fotomomenten volgen voor de “546” © Firemen Dakar Team


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!