Na een rondje rond de kerk van 64 km in Rio Cuarto is gisteren de Dakar Rally 2017 geëindigd. Tijd om een balans op te maken van de laatste twee weken.

bron tekst: i.s.m. autosportnieuws.be

Verwacht: KTM opnieuw winnaar bij de motoren

Het ging al geen sinecure worden om KTM van de zege af te houden, en dat bleek opnieuw. Honda en Yamaha hebben zoals altijd snelle mannen in hun team, maar hoewel beide Japanse merken diverse etappe overwinningen scoorden, wist het Oostenrijkse blok toch weer voor de 16e keer de eindzege te pakken. Onverwacht is echter de winnaar: Sam Sunderland stond bekend als een snelle wildebras die altijd net even teveel risico nam, waardoor hij uitviel in 2015 en in 2016 na een zware val zijn plaats in het team noodgedwongen aan Antoine Meo moest afstaan. Dit jaar heeft hij meer met het hoofd leren rijden en simpelweg de minste fouten gemaakt. In de laatste etappe ging het eigenlijk nergens meer om, zodat Sunderland iets rustiger aan deed en als 6e de korte rit afsloot. Zijn achtervolger Mattias Walkner kwam er ook niet aan te pas en werd 4e.

Voor hen 3 man die wél nog wat wilde bewijzen. Joan Barreda zou zomaar een heel gevaarlijke klant kunnen worden in 2018. De Spanjaard won een paar moeilijke etappes die hij moest openen waar hij normaal altijd op sporen van anderen navigeerde en blijkt zelfs iets bijgeleerd te hebben op dat onderdeel. Een blunder met de logistiek zorgde er echter voor dat de tankinstallatie van het team buiten de officiële zone stond in etappe 4, waardoor ze allemaal tijdstraf opliepen. Adrien van Beveren ontpopte zich dit jaar als kopman aangezien Helder Rodrigues het af liet weten en deed dat prima, ondanks wat navigatiefouten her en der. Hij was nog in een flink duel verwikkeld met Gerard Farres Guell, die op een prive-KTM als buffer diende voor de officiële motoren. De twee gaven elkaar niets toe en uiteindelijk eindigden ze zelfs gelijk bovenaan. Barreda gaf 18 sec toe, Walkner een halve minuut.

De Nederlanders hadden het zwaar dit jaar. Niet eerder zijn er ook zoveel uitgevallen bij de motoren, en er bleven er maar drie over. Bijna waren er dat twee geweest, want op vrijdag de 13e ging Arjan Bos nog hard onderuit en brak zijn sleutelbeen. Het was “gelukkig” de linker volgens Bos, zodat hij tenminste nog verder kon. “Ik ben er echt voorzichtig mee, ik heb als een oud wijf die laatste proef gereden. Ik reed vanmorgen het bivak uit en ineens steekt er een hond over. Zul je net zien, val je door zoiets lulligs nog op de laatste dag.” Bos werd als 94e en drienalaatste geklokt, Robert van Pelt kwam als meest onhandige monteur van het kistklassement toch als vierde binnen in die groep en klokte een 39e tijd in de laatste proef, Maikel Verkade werd 47e. Het kistklassement is gewonnen door de Est Tomas Triista, voor Lyndon Poskitt en Jose Julian Kozac

Eindstand Motoren (plus Nederlanders
1. Sam Sunderland (Gbr) KTM
2. Mattias Walkner (Oos) KTM, op 32m00
3. Gerard Farres Guell (Spa), op 35m40
4. Adrien van Beveren (Fra), op 36m28
5. Joan Barreda (Spa), op 43m08
43. Robert van Pelt, Husqvarna, op 9u13
50. Maikel Verkade, KTM, op 10u39
83. Arjen Bos, Husqvarna, op 19u51

Onverwacht: Rusland’s eerste zege bij de Quads

Rusland heeft bij de trucks een traditie in het winnen van Dakar rally’s die teruggaat tot Viktor Moskovski die in 1996 de eerste overwinning liet optekenen, maar in de andere categorieën was het tot gisteren nog niemand gelukt om meer te pakken dan een etappezege. Dit jaar echter kwam er verandering in. Stiekem vermoed ik dat de broers Patronelli niet vanwege een oninteressant parcours afzegden, maar omdat ze weinig kaas hebben gegeten van navigeren. Vorig jaar nog hadden de twee Argentijnen het ondanks hun superieure snelheid heel moeilijk met semi-amateur Brian Baragwanath en dit jaar werden navigatiemiddelen voor het eerst echt ingeperkt tot kompas en bolletje pijltje route.

Het zorgde vooral in de quads soms voor comedy capers als de Zuid Amerikaanse top5 van een vorige etappe de koers moest openen en geen van allen de juiste richting kon vinden, terwijl de Europeanen langzamer door de proef gingen, maar wel veel minder moeite hadden om de juiste koers te vinden. In het slot van de race kwam Sergei Kiriyakin bovendrijven, won drie etappes en zelfs een pechgeval dat hem 20 minuten kostte bracht hem niet uit zijn doen, hij lag op dat moment namelijk een kwartier voor en verloor maar vijf minuten. Toen Ignacio Casale op vrijdag de 13e de aansluiting verloor, hoefde The Man from Uncle alleen nog maar uit te rijden.


Поздравляем Сергея. В следующем году снова?
(Vert: Van harte gefeliciteerd Sergei. Volgend jaar nog een keer?)

De gaucho’s vochten elkaar inderdaad de tent uit om de ritzege. Casale was uiteindelijk de sterkste voor Daniel Domaszevski en Pablo Copetti. Kiriyakin werd als 8e geklokt op 1m33s. Door alle pechgevallen en navigatiefouten kwam Rafal Sonik ondanks een slechte eerste week toch weer bovendrijven, Hedgehog werd uiteindelijk 4e voor debutant Axel Dutrie. De Fransen hebben niet één maar drie mogelijk opvolgers voor Christophe Declerck, want zowel Dutrie als Simon Vitse als de op 6 geëindigde Bruno Da Costa hebben in de strandraces hun opleiding genoten voor ze de Dakar probeerden. Kees Koolen kan ondanks een paar flinke tegenslagen terugkijken op een uitstekende lakmoesproef voor zijn Barren KTM quad. Vaak in de toptien, een mooie etappezege in Oruro en inmiddels een waslijst aan geïnteresseerden die klant van Barren Racing willen worden (o.a. ex Dakar deelnemer Sebastien Husseini die er de UAE Desert Challenge mee wil rijden). In de laatste etappe kwam Koolen als 12e binnen, Bas Nijen Twilhaar was op zijn Can-AM quad 19e in de laatste rit

Eindstand Quads (plus Nederlanders
1. Sergei Kiriyakin (Rus) Yamaha
2. Ignacio Casale (Chl) Yamaha
3. Pablo Copetti (Arg) Yamaha
4. Rafal Sonik (Pol) Yamaha
5. Axel Dutrie (Fra) Yamaha
17. Kees Koolen, Barren KTM, op 19u22
19. Bas Nijen Twilhaar, Can AM, op 27u58

later meer in deel 2


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!