Na de rare kwalificatie op het circuit van Monza was er onduidelijkheid over wie met wat voor afstelling zou rijden, en welke invloed dat kan hebben op de race. Er wordt namelijk gezegd dat sommige rijders hebben gespeculeerd op een droge race, en daarom met een droogweerafstelling de natte kwalificatie hebben gereden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen verklaren waarom Räikkönen, Massa en Hamilton ondermaats presteerden.

De onduidelijkheid zit hem vooral in de vraag of afstellingen na de kwalificatie nog mogen veranderen. Volgens sommigen mogen de deelnemers van de derde kwalificatiesessie dat niet, en de anderen wel. F1Pits zocht het op in de 2008 Sporting Regulations van de Formule 1.

Een wagen bevindt zich juridisch gezien in parc fermé vanaf het moment dat hij de baan op komt in de eerste kwalificatiesessie. Aan een wagen in parc fermé mag niet meer gewerkt worden, behalve voor het afstellen van de voorvleugel, het vervangen van beschadigde onderdelen en nog een aantal dingen die nu niet belangrijk zijn. Dit geldt dus voor iedereen, ook voor wie de derde sessie niet haalde.

Het grootste verschil tussen een afstelling voor regen en een afstelling voor droog weer, zit in de vleugels en de rijhoogte. Aan de achtervleugel mag dus niets meer worden veranderd, aan de voorvleugel wel. De rijhoogte mag niet meer worden veranderd (in de regen wordt hoger gereden om aquaplaning te vermijden, maar op het droge is dat een pak trager). Wie iets verandert aan zijn ophanging, moet starten vanuit de pitstraat.

Bij een droge race zouden sommige rijders morgen dus verrassend uit de hoek kunnen komen met een veel beter afgestelde wagen. Hoe het ook zij, de GP van Monza belooft een spektakel te worden!

By peter