Zware tijden kunnen weleens op komst zijn voor het team van McLaren. Zoals bekend moet het team op 29 april opkomen draven voor de World Motor Sport Council in verband met de vertelde leugens in Melbourne. Er wordt gefluisterd en verwacht dat er wel eens een forse straf zou kunnen volgen, mede omdat de FIA Stepneygate nog lang niet is vergeten. Een schorsing voor enkele races is zeker mogelijk en zou het toch al moeizame seizoen 2009 compleet door de goot spoelen.

Maar er kleven wellicht nog meer nadelen aan de gevolgen van het door de Britten zo mooi genoemde lie-gate. Al eerder werd gemeld dat de affaire de relatie tussen het team en wereldkampioen Lewis Hamilton beschadigt heeft. Maar ook de relatie van McLaren en Mercedes zou onder druk staan. Zoals bekend is de Duitse auto fabrikant voor 40% eigenaar van het roemruchte team. Er wordt niet uitgesloten dat Mercedes zijn aandelen wel eens zou kunnen gaan verkopen.

Buiten de activiteiten bij McLaren is Mercedes motorenleverancier van Brawn GP en Force India. Voor McLaren zou er dan wellicht eenzelfde samenwerking wachten. Norbert Haug suggereerde reeds eerder in de media niet blij te zijn met lie-gate: Wij als Mercedes willen onze zaken altijd netjes afhandelen. Momenteel worden belangrijke posities binnen het team echter vervuld door mensen die niet in dienst zijn van Mercedes.

Ook zegt Haug over het al dan niet continueren van de samenwerking met McLaren: Ieder jaar evalueren wij binnen Mercedes onze samenwerking met McLaren en onze overige autosport activiteiten. Het is altijd mogelijk dat wij om bepaalde redenen besluiten om ons terug te trekken als partner en ons voortaan te beperken tot het leveren van motoren aan McLaren of andere teams.

Het enige wat zeker lijkt in deze hele saga is dat Martin Withmarsh in zijn eerste jaar als teambaas voor een enorme uitdaging staat. Sportieve malaise, een mogelijke straf, een twijfelende kampioen én een ontevreden ogende longtime-partner. De nieuwe teambaas kan in zijn eerste jaar laten zien dat hij de sterke man is die iedereen door deze zware tijd heen kan loodsen.