Vorige herfst kwamen de FIA, FOM en de teambazen met elkaar overeen om de kwalificaties van een GP te houden op zondagmorgen. Dit �briljante� plan kwam er dankzij een typhoon die het schema van de GP van Japan danig in de war stuurde. Geen kat die dit bericht au serieux nam. Er kwamen andere belachelijke idee�n en ondertussen glipte het nieuwe concept via de achterdeur stilletjes het nieuwe reglement in.

Nu, iets minder dan 8 weken voor de start van de GP van Australi� lijkt het erop dat deze dwaasheid echt zal doorgaan. Meer zelfs, de mensen die het bedacht hebben zijn er van overtuigd dat dit nieuwe systeem geen effect zal hebben op de kijkcijfers.

Ze zijn allemaal compleet gek!

De houders van de uitzendrechten, zeg maar de TV stations, hebben al stilletjes hun onvrede over het nieuwe systeem geuit, maar durven niet verder te gaan uit angst om in ongenoegen te vallen bij Bernie Ecclestone. Ze zijn er vrijwel allemaal van overtuigd dat het nieuwe systeem de kijkcijfers eerder zal laten dalen dan doen stijgen. Hiervoor zijn er verschillende redenen:

Ten eerste zijn er de tijdzones. In Amerika zal de kwalificatie plaats hebben tijdens de vroege uurtjes van de dag, om niet te zeggen midden in de nacht. Je moet dus geen al te groot publiek verwachten in landen als Brazili� en Colombia, landen waar er nog echt veel interesse bestaat in de F1 � ja, zulke gebieden bestaan nog. In Azi� zal de kwalificatie plaats vinden tijdens prime time, maar het is vrij onwaarschijnlijk dat deze zal worden uitgezonden omdat de show niet echt spectaculair is � om niet te zeggen slaapverwekkend.

Een kwalificatie op zondag ochtend zal er ook voor zorgen dat de geschreven pers niet meer, of niet meer evenveel zal kunnen schrijven over het evenement. Het zal worden opgeslokt door de race zelf, en een stukje van 1000 woorden zal er eentje van 250 worden. Zelfs de gespecialiseerde magazines en websites zullen minder schrijven omdat de werkdruk te hoog zal worden. Hierdoor zullen gedetailleerde besprekingen van de kwalificatie plaats moeten ruimen voor �positivo� berichten � la �Alles is goed verlopen, ondanks het feit dat we als laatste moeten starten ziet alles er goed uit�. Niemand van de beslissingsnemers heeft hier over nagedacht.

Enig lichtpuntje van het nieuwe systeem is dat de fans op het circuit op zondag meer actie zien, al is dat slechts een vestzak broekzak operatie. Want op zaterdag zal er dan weer veel minder te zien zijn. Ook de weinige gelukkigen die toegang krijgen tot de pitlane zullen vroeger moeten opstaan, en de F1 leeft momenteel voor de zogenaamde corporates.

Dan is het nog de vraag of iemand zijn gewone activiteiten van de zondagochtend zal laten vallen om naar de Formule1 te kijken. Naar de kerk gaan, met de kinderen spelen of gewoonweg uitslapen, het zijn dingen die een F1 fan wel eens durft te doen.

De kwalificaties zijn de voorbije seizoen verknalt door de nieuwe regels, en toch trekt niemand zijn conclusies. Er is een kleine kans dat ze eind januari een nieuw systeem voorstellen, maar momenteel is daar nog niets van bekend. Als deze grap bedoeld is om te bewijzen dat je een GP weekend slechts 2 dagen kan laten duren is er ook geen rekening gehouden met de organisatoren van de Grand Prix�. Hoe moeten zij aan hun klanten gaan uitleggen dat de lokale hotels minimum 5 overnachtingen aanrekenen terwijl er slechts 2 dagen iets te doen is. Omdat de opbrengsten van een GP belangrijk zijn voor de lokale economie zullen de beslissingnemers nog wel sterke weerstand ondervinden, daar tegenover staat natuurlijk de laatste nieuwe trend in de Formule1 minder doen voor meer geld.

De enige vraag die niemand zich op een hoog niveau stelt is: Kan dit wel goed zijn voor de sport?

Bron: Grand Prix

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *