Mark Webber heeft vanmiddag pole position gehaald op de Nurburgring. In de derde kwalificatiesessie was hij sneller dan Lewis Hamilton. Sebastian Vettel werd derde, Fernando Alonso start de race vanaf de vierde positie.

Wederopstanding McLaren?
McLaren werd na de eerste trainingen al bijna afgeschoten voor de prijzen dit weekend. Vanmiddag tijdens de kwalificatie bewees Lewis Hamilton dat de updates die gisteren op de wagen werden gemonteerd wel degelijk werken. In Q2 reed Hamilton de snelste tijd, en in Q3 kwam hij slechts vijfhonderdste tekort op de polesitter. Jenson Button maakte een slechte kwalificatie mee, hij eindigde slechts op de zevende positie vlak achter een alleraardigst presterende Nico Rosberg.
Ferrari en Fernando Alonso moesten dus na een goed begin van het weekend lijdzaam toezien hoe Hamilton hem een plekje terugverwees in de rangorde. Hij start vanaf de vierde positie vlak voor teammaat Felipe Massa die de vijfde tijd reed.
En hoe zit het dan met Red Bull? Na gisteren kon het zomaar zijn dat er vandaag geen Red Bull op pole zou staan. Alonso kwam immers gevaarlijk dichtbij. Aan het eind van de kwalifcatie zijn het dan toch weer Mark Webber en Sebastian Vettel die naar de persconferentie mochten, of het team zo blij is met de uitslag is echter nog maar de vraag want Webber trainde pole, maar Vettel daarintegen trainde ‘slechts’ de derde tijd. Dat maakt het voor Vettel zijn slechtste (!) kwalificatie van het jaar.

Renault met één coureur in de top 10 en één coureur buiten de top 10
In Silverstone raakte Renault een beetje achterop bij Mercedes. Vandaag hadden ze er in elk geval al één te pakken. Vitaly Petrov trainde een negende tijd en zette daarmee Michael Schumacher op de wip om niet door te gaan naar Q3. Teamgenoot Nick Heidfeld zou die klus moeten klaren maar slaagde daar niet in door een elfde tijd te rijden, met een klein voordeel, hij heeft nu de vrije bandenkeus en kan dus aan het begin van de race meteen in de aanval. Was er nog iemand beter dan deze drie heren dan? Jazeker, naast de gehele top zeven treffen we Adrian Sutil aan op een nette achtste positie.

Bij Williams hoopte men gisteren dat het vandaag beter zou gaan. Het ging vandaag wel beter, maar minimaal. Maldonado nam Barrichello bij de lurven en trainde zichzelf naar een dertiende tijd, één plekje voor zijn teamgenoot. Daarachter vinden we Sergio Perez op de vijftiende positie. Het weekend van Sauber verloopt niet geheel vlekkeloos, met Kobayashi op de achttiende positie was hij samen met de nieuwe teams de eerste uitvaller na afloop van Q1.
Degenen die verwacht hadden juist niet door Q1 te komen haalden het juist wel. Jaime Alguersuari gaf deze week aan niet door Q1 te zullen komen en het niet erg te vinden, gezien het aantal banden dat dan gespaard wordt. In Q2 waren de heren van het Red Bull junior team wel de minst snellen.

Glock verslaat Chandhok
In het achterveld zijn de kwalificaties maar twintig minuten lang, maar niet minder leuk. Dat Heikki Kovalainen wel de snelste is van de nieuwe teams mag duidelijk zijn. Daarachter zou het echter nog leuk worden. Chandhok, om mee te beginnen, rijdt zijn eerste race van het seizoen en het was dan ook interessant of hij de Virgin wagens voor kon blijven. Met Jerome d’ Ambrosio lukte dit nog wel, maar Timo Glock was een maatje te groot. Bij HRT was Liuzzi nog wel sneller dan Ricciardo maar het gat van gisteren (twee en een halve seconde) is een stuk kleiner geworden, deze bedraagt nu twee honderdste van een seconde. Degene die sneller dan dat verschil met zijn ogen kan knipperen mag zich melden op ons forum.