Het mag inmiddels geen verassing meer heten. Sebastian Vettel heeft opnieuw pole position behaald. De bijna wereldkampioen van 2011 was Webber en Button te snel af in de kwalificatie. De kwalificatie werd nog even stilgelegd door een crash van Kamui Kobayashi in de chicane.

Webber snel in derde vrije training
Natuurlijk was er eerst de derde vrije training. De problemen met de curbstones waren ‘s nachts opgelost en dus zouden de coureurs een vrij rustige sessie kunnen rijden. Mark Webber liet zijn tanden zien door de snelste tijd te klokken in 1:46.081. Jenson Button reed naar de tweede tijd voor de man die wellicht dit weekend de titel gaat pakken, Sebastian Vettel.

Petrov laat het liggen in Q1
Een team die waarschijnlijk wel gaat afvallen in Q1 is HRT. Het team rijdt deze race met een boodschap op de wagen ter ere van de onlangs overleden Christian Bakkerud. Bakkerud reed in het verleden voor het team van Kolles in de Le Mans Series.
Rubens Barrichello heeft een missie, hij wil niet graag degene zijn die als eerste afvalt en besluit dus om vroeg een snelle tijd op de klokken te zetten. Ook de top is vroeg op de baan, Vettel opent de strijd om pole in 1:47.137 maar wordt een aantal seconden later terugverwezen door Hamilton die op zijn beurt weer het onderspit delft tegen Jenson Button. Vettel laat zich vervolgens niet kisten en slaat terug met een tijd van 1:46.397.
Waar het in Q1 echt om gaat is uiteraard de achterkant van het veld. Vitaly Petrov staat lang op de negentiende plek maar weet zich vlak voor het eind van Q1 op te werken naar een matige zeventiende plek. Teamgenoot Bruno Senna staat op dat moment buiten de veiligheidszone en is snel onderweg en plaatst zich op een 15e plek waardoor Petrov afvalt. Andere afvallers zijn: Kovalainen, Trulli, Glock, d’ Ambrosio, Ricciardo en Liuzzi. Snelste man is Sebastian Vettel voor Jenson Button en Lewis Hamilton.

Kobayashi crasht in Q2
Mark Webber lijkt in Q2 last te hebben van overstuur, de Red Bull glijdt in de eerste paar bochten zwaar naar buiten maar Webber lijkt er niet van onder de indruk te zijn en rijdt de tot dan toe snelste tijd.
Met nog negen minuten te gaan zien we dan Kamui Kobayashi in de muur staan. De Japanner is dus de eerste afvaller in Q2. Oorzaak van de crash zijn de curbs in de Singapore Sling chicane. Kobayashi verstuurt zich een beetje, komt los van de grond en is vervolgens passagier tot hij de muur raakt. De sessie wordt vervolgens tijdelijk stilgelegd.
Na een kleine vijf minuten kunnen de heren weer onderweg. Net als in Hongarije en Monza gaat Hamilton in eerste instantie op de hardere band de baan op. In Hongarije werkte het, in Monza mislukte het en ook vandaag lukt het niet om op de hardere band een tijd neer te zetten die snel genoeg is om in de top 10 te komen.
Met nog één minuut te gaan krijgt Lewis Hamilton een lekke band. Op dat moment staat hij slechts op de achtste plaats en dus zal het spannend worden of hij het gaat halen. Sutil, Perez en Di Resta komen nog dichtbij maar niet er voorbij en dus kan Hamilton gewoon door naar Q3. Afvallers in Q2 zijn: Perez, Barrichello, Maldonado, Buemi, Senna, Alguersuari en zoals gezegd Kobayashi.

Vettel in eerste ronde op pole
Nog voordat Q3 onderweg is staan Button, Massa, Alonso en Hamilton te wachten aan het einde van de pitstraat. In de outlap ontstaat een waar spel over wie er welke ruimte neemt en daarbij raakt Hamilton bijna Massa. Massa kiest eieren voor zijn geld en wacht totdat de concurrentie uit het zicht is verdwenen. In de eerste run die gedaan wordt in Q3 is het Vettel die de snelste tijd neerzet voor Hamilton, Button, Webber en Alonso. Massa kiest ervoor om zijn ronde niet af te maken. Alles hangt dus af van de tweede run. Hamilton redt het vervolgens niet om op tijd de pits te verlaten om nog een ronde te doen en moet dus hopen dat de rest niet sneller gaat. Adrian Sutil en Paul Di Resta kiezen ervoor om in Q3 helemaal niet in actie te komen.
In die tweede run is het Webber die naar de tweede plaats gaat. Button gaat naar de derde stek, Hamilton blijft vierde en Alonso gaat naar de vijfde plaats. En dus is het niet nodig dat Vettel nog zijn ronde afmaakt, want hij heeft pole. Massa pakt de zesde positie en Rosberg de zevende. Schumacher, Sutil en Di Resta zijn niet in actie gekomen.

De race start morgen om 14.00 Nederlandse tijd.