Sebastian Vettel heeft zojuist pole position behaald voor de grote prijs van Europa. De regerend wereldkampioen was Lewis Hamilton te snel af die op zijn beurt weer afrekende met een uitstekend presterende Pastor Maldonado. Een verslag van de Zaterdag in Valencia.

De Zaterdag begon droog voor de teams en dit bleef ook de rest van de dag zo. In de derde vrije training was Jenson Button verassend de snelste man. Romain Grosjean en Kimi Raikkonen reden de tweede en derde tijd en lieten dus zien wellicht mee te kunnen gaan voor pole position. Ook Nico Hulkenberg en Paul Di Resta zaten er wéér goed bij met de vierde en vijfde plaats.

Als het dan twee uur ‘s middags is komt er van Marussia het bericht naar buiten dat Timo Glock niet zal deelnemen aan de kwalificatie. De Duitser heeft last van een buikgriep, Marussia zal Zondagochtend komen met een verklaring of Glock wel of niet gaat deelnemen aan de Europese Grand Prix.

Q1: Kovalainen verslaat Webber en Vergne
Dus gaat de kwalificatie van start met slechts drieëntwintig coureurs. De eerste man op de baan is dan Daniël Ricciardo, de Australiër wil graag door naar Q2. Zijn eerste run rijdt hij op de harde band en klokt daarmee een 1:40.705. Teamgenoot Jean Eric Vergne heeft minder vertrouwen in zijn snelheid aangezien hij de sessie aanvangt op de zachte band. Opvallend is dat hij met deze zachte band geen snellere tijd weet te zetten dan zijn teamgenoot.

Op datzelfde moment is ook Pastor Maldonado op de baan maar deze vergooit zijn eerste vliegende ronde door rechtdoor te rijden in de eerste bocht. Kwalijk wordt het hem niet genomen want meerdere coureurs, waaronder Fernando Alonso en Sergio Perez, zijn te betrappen op een glijpartij op de gladde baan door de haven van Valencia.

De eerste serieuze poging voor de snelste tijd komt dan van Michael Schumacher. Hij klokt, op de harde band, een tijd van 1:39.577 en hoopt hiermee door te zijn naar Q2. Lang staat zijn tijd niet want Lewis Hamilton steekt hier onderdoor met een tijd die ruim een halve seconde sneller is.

Mark Webber is in de eerste sessie de man met problemen. Hydraulische problemen teisterden hem al op de zaterdagochten en ook in Q1 moet hij tijdens zijn vliegende ronde naar binnen met dit probleem. Met nog vijf minuten te gaan besluit hij er een setje zachte banden aan te geven maar komt daarmee slechts op de zestiende plaats terecht. Jean Eric Vergne ontdoet zich op dat moment van de achttiende positie en dit zet Webber dan terug naar de zeventiende positie. Als dan Bruno Senna zich optrekt naar de vijfde tijd zit hij weer in de gevarenzone. Nog een snelle ronde helpt de winnaar van de grote prijs van Monaco niet en hij is dus naast Jean Eric Vergne de eerste afvaller van de kwalificatie. Vreemde eend in de bijt is Heikki Kovalainen die knap naar de zeventiende tijd rijdt en dus door mag naar Q2.

Aan de kop laat Maldonado zien dat hij goed presteert op Spaans grondgebied door de snelste ronde te rijden in 1:38.825. Ook Force India trekt de goede lijn van Vrijdag door, Di Resta en Hulkenberg rijden de tweede en derde tijd voor Rosberg op de vierde plek en Hamilton op de vijfde.

Q2: Ferrari valt buiten de boot in strijd om tienden
In Q2 geeft Ferrari aan vertrouwen te hebben in een goede afloop. Zowel Massa als Alonso komen allebei als eerste de baan op met de harde band onder de wagen. Alonso verremt zich in zijn eerste vliegende ronde maar trapt door om dan maar een tijd op de klokken te hebben. Veel succes heeft de gok niet want Massa en Alonso vallen beide hopeloos buiten de top tien met nog vier minuten te gaan. Alonso klimt in zijn laatste run op de zachte band naar een voorlopige zesde positie.

Aan het eind van Q2 zit de top tien maarliefst binnen drieduizendste van een seconde en dus spant het om de kleine beetjes winst die nog gepakt kunnen worden. Als de vlag valt is het Vettel die op P10 staat maar klimt nog naar de derde positie. Dan is het Alonso op P10 terwijl hij de finish al is gepasseerd en dus niet nog een ronde kan rijden. Vervolgens is het Grosjean die naar de snelste tijd gaat en dus Alonso buiten de top tien drukt. Massa maakt het drama voor Ferrari compleet door slechts een dertiende tijd te trainen. Overige afvallers in Q2 zijn Schumacher, Senna, Perez, Kovalainen en Ricciardo.

De snelste tijd van de sessie is voor Romain Grosjean in 1:38.489. Nico Rosberg reed de tweede tijd, de derde tijd was voor Paul Di Resta.

Q3:
En dan is het de vraag wie pole position pakt voor de Europese GP. Force India zit er al het hele weekend goed bij en ook Rosberg, Grosjean of Maldonado zouden zomaar voor een verassing kunnen zorgen. Raikkonen opent de strijd voor pole in 1:38.966. Een aantal coureurs gaan voor twee runs. Maldonado moet zijn eerste afbreken omdat hij zich verremt in de laatste bocht. Verder zijn het Rosberg, Button, Hamilton en Raikkonen die twee pogingen voor pole position doen.

Romain Grosjean opent dan de laatste drie minuten van de sessie door de snelste tijd te rijden. De volgende aanval komt van Pastor Maldonado die de snelste tijd afpakt maar het is dan nog niet gedaan want Sebastian Vettel besluit dat het genoeg is geweest en rijdt de snelste tijd in 1:38.086. Maarliefst drietiende van een seconde is hij sneller dan Lewis Hamilton die tweede wordt. Maldonado mag mee naar de persconferentie op de derde plek.

Sebastian Vettel:We hebben maar één poging gedaan aan het einde en dit pakte goed uit. We zijn goed teruggekomen omdat er problemen waren met de balans in de derde training. Ik had goede hoop dat we pole konden pakken als de baan aan het eind van de sessie op z’n best was. De nieuwe onderdelen lijken goed te werken. Ik kijk erg uit naar de race.

Morgen om 14.00 is de start van de Europese Grand Prix.

Leave a Reply

Your email address will not be published.