Sebastian Vettel heeft vanmiddag pole position behaald op de Hungaroring. Vettel was Hamilton te snel af die de hele sessie sneller leek te gaan maar een fout maakte in zijn laatste, snellere, ronde. Jenson Button maakte de top drie compleet. Felipe Massa versloeg voor het eerst dit jaar Fernando Alonso. Mark Webber is de verliezer van de middag, hij start pas vanaf de zesde positie. Een terugblik op de zaterdag in Hongarije.

Vettel terug aan de top in VT3
Sebastian Vettel liet in de derde vrije training zien dat hij zijn vorm nog niet verloren is. De regerend wereldkampioen klokte een snelste tijd in 1:21.168 voor Fernando Alonso, die drie tiende van een seconde moest toegeven, en Jenson Button die vijf tienden van een seconde toegaf. En zo bleef het, anders dan vorig jaar waar Red Bull een seconde per ronde sneller was dan de concurrentie, lang onduidelijk hoe het er in de kwalificatie voor zou staan, McLaren was het snelste geweest, Red Bull was het snelste geweest en Ferrari zat er in alle trainingen dichtbij.

Buemi buiten de boot, Maldonado met de hakken over de sloot
In de eerste kwalifcatiesessie draait het eigenlijk maar om één positie. Dat de eerste 6 wagens die afvallen van HRT, Virgin en Team Lotus zijn is meer regel dan uitzondering. Maar in de eerste kwalificatie valt er altijd één iemand af die daar eigenlijk niet hoort. De verwachting vooraf is dat het Sebastien Buemi is, deze heeft al een grid penalty van vijf posities en zal dus waarschijnlijk toch in de achterhoede moeten starten. Niet of nauwelijks rijden zal hem kostbare banden besparen.
De eerste wagens op de baan zijn die van HRT. Daniel Ricciardo en Tonio Liuzzi gaan vroeg de baan op, het brengt uiteraard TV tijd op voor de sponsoren, maar binnen het team is de strijd fel. Ricciardo wil zich Red Bull waardig bewijzen en zal daarvoor Liuzzi moeten verslaan. Als Vettel en de rest van de toppers de baan opkomen is het gebeurd met de TV tijd voor HRT en de andere achterhoedeteams. Aan het eind van de sessie is het inderdaad Buemi die de achttiende positie bezet. Liuzzi verslaat Ricciardo op de tweeëntwintigste plek. Ricciardo laat wel Jerome d’Ambrosio achter zich op de drieëntwintigste en vierentwintigste plaats. De snelste tijd is voor Fernando Alonso. Pastor Maldonado is de man die met de zeventiende plek uitstel van executie krijgt en mag deelnemen aan de tweede kwalificatie.

Sutil en Perez goed voor de kruimels
In de tweede kwalificatie is het Paul Di Resta die het voortouw neemt, hij is één van de coureurs die wellicht kunnen doorstoten naar de derde kwalifcatiesessie. Het veld zit echter dicht op elkaar en het wordt dus ‘survival of the fittest’. Aan de top toont Hamilton aan dat hij veel vertrouwen in zijn weekend heeft. Als onder andere Vettel en Button op de superzachte band naar buiten gaan rijdt Hamilton rond op de zachte, en dus de hardere, band. Met die zachte band komt hij tot op twee honderdste van de tijd van Vettel en er zit dus meer in het vat voor Hamilton. Even later grijpt Alonso wederom de snelste tijd en geeft die ook niet meer uit handen. De mannen die de top tien halen buiten de heren van Red Bull, McLaren, Ferrari en Mercedes zijn Adrian Sutil en Sergio Perez. Paul Di Resta slaagt er net niet in om de top 10 te halen, hij kwalificeert zich op de elfde positie. De heren van Renault lijken maar niet uit de dip te kunnen komen waar ze eigenlijk al het hele zomerseizoen in zitten. Petrov rijdt de twaalfde tijd en Heidfeld moet het doen vanaf de veertiende positie.

Topteams aan elkaar gewaagd
Lewis Hamilton heeft in de tweede kwalificatie geen superzachte banden gebruikt en heeft dus voor zondag een extra set over én kan in de derde sessie twee runs doen op nieuwe banden. Ferrari ligt echter op de loer en is al de hele kwalificatie het snelste. In de eerste vijf minuten van de derde sessie is het Hamilton die zijn kracht laat zien. Hoewel de ronde er niet bepaald ‘clean’ uitziet rijdt hij wel de snelste tijd en zowel Vettel als Alonso kunnen niet aan deze tijd komen. Er rest de topteams dus niets anders dan een tweede poging te wagen om Hamilton te stoppen.
Aan het begin van de tweede runs is het Alonso die het snelst onderweg is, maar vergooit het in de laatste sector, Vettel is dan de man die naar pole gaat maar Hamilton is sneller onderweg. De Brit maakt echter een fout in de laatste bocht en schenkt Vettel zo de pole position. Button schuift ondertussen nog door naar de derde plaats. Massa verwijst Alonso naar de vijfde plaats. Mark Webber start vanaf de zesde positie.