Koud en nat. Het lijkt alsof de winter begonnen is en dat we voor de verandering de herfst maar eens overslaan. Kortom, het is weer om lekker binnen te blijven dichtbij de verwarming. Helaas is niet iedereen zo verstandig, en ook ik schaarde mij vandaag in het groepje der “onverstandigen”.

Vandaag werd op het circuit in de Hollandse duinen de Zandvoort 500 verreden. De Zandvoort 500 is de eerste van vijf races in het Winter Endurance Kampioenschap voor toer -en sportwagens. Toen we op de vroege zaterdagochtend op het circuit aankwamen waren ze nog bezig met de kwalificatie. Deze werd onderverdeeld in de even en de oneven nummers. Tijdens de kwalificatie vond er een zware crash plaats in de Arie Luyendijkbocht, de ambulance moest er aan te pas komen, maar achteraf bleek alles gelukkig mee te vallen.

Het voordeel van het bezoeken van een race als deze is dat je op plekken kunt komen waar je tijdens de Marlboro Masters of de DTM races niet kunt komen. Zo kun je een kijkje nemen op de paddock, wandelen over het dak van het pitcomplex of gewoon een beetje lui naar de autootjes kijken vanaf de tribune. Over de drukte hoef je je geen zorgen te maken, slechts een handje vol mensen kwam op dit evenement af.

Terug naar de race. Die ging van start om 13:00. De Maserati op pole voor enkele Porsches en een Renault Clio. De ruim 50 deelnemers kwamen bij de start goed door de Tarzanbocht, al kon een coureur het niet laten de toeristische route door het grind te nemen. De verschillen tussen de toppers (de Maserati, de Porsches en de Marcossen) en de mindere wagens (Seat Ibiiza’s en oudere toerwagens) waren zeer groot. Al na zes ronden werden de eerste Seats op een ronde gezet.

Af en toe viel er een buitje op het circuit en moesten de coureurs oppassen in de bochten, maar over het geheel genomen bleef het, misschien wel helaas, een droge race. Na bijna vier uur karren en 116 rondes finishte Michel Bleekemolen als eerste met zijn team met een voorsprong van maar liefst drie ronden op de nummer twee. Verkleumt konden we van onze plekken af komen om tot de conclusie te komen dat het ondanks de kou toch het bezoek waard was geweest.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter