Onze rijders zijn voor ons volkomen gelijk en krijgen dus ook een gelijkwaardige behandeling en hetzelfde materiaal. Was getekend: Christian Horner, teambaas van RedBull Racing, afgelopen vrijdag in de paddock. Mooie woorden, maar is het wel echt zo? Is het niet zo dat de ene rijder net iets meer gelijk is als de andere?

Mark Webber was namelijk furieus na afloop van de kwalificatie vandaag. En hij had een goede reden. Hij behaalde weliswaar een keurige tweede startplek, slechts één tiende achter teamgenoot Sebastien Vettel, maar hij was allerminst gelukkig. En die boosheid kwam nou juist voort uit een blijkbaar toch niet geheel gelijkwaardige behandeling van beide RedBull rijders door het team.

RedBull had voorafgaand aan het weekend een nieuw type voorvleugel meegenomen, voor iedere rijder één. Maar die van Vettel brak af in de vrije training vanochtend en daarna werd die van Webber’s auto afgehaald zodat Vettel met het nieuwe model kon blijven rijden. Webber moest het doen met het oude type. Met als uitkomst dus een krappe pole voor Vettel.

Een kwade Webber weigerde zijn arm om zijn teamgenoot heen te slaan na afloop van de kwalificatie, wat gebruikelijk is voor een paar mooie foto’s. Op de verplichte persconferentie kwam Webber niet veel verder dan: het team zal wel blij zijn met deze uitslag. Ik niet, want vanaf de vuile kant van de baan starten is niet bepaald prettig. Na deze persconferentie weigerde Webber verder de pers in de paddock nog te woord te staan.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Als het even kan op de baan…