Brabham was een Formule 1-team opgericht door Jack Brabham in 1962. Officieel heette het team Motor Racing Developments Ltd, maar iedereen had het over Brabham. En nog steeds, het team bestond tot 1992. Brabham was zelf tot 1970 rijder met naast hem mannen als wereldkampioen Denny Hulme en de later verongelukte Jochen Rindt.

In 1970 verkocht Jack Brabham zijn Formule 1-team aan collega Ron Tauranac, die het al vrij snel weer doorverkocht aan Bernie Ecclestone.
Brabham F1 won twee maal de constructeurstitel (’66 en ’67) en vier maal een wereldtitel rijders. (Jack Brabham (’66), Denny Hulme (’67) en twee maal (’81 en ’83) Nelson Piquet.)


Force India livery in 2017

Inmiddels zijn er wat ontwikkelingen rondom een revival van dit illustere team.
Nu het sportief goed gaat met Force India, maar zakelijk iets minder met de eigenaren van dat team, horen we dat er vergevorderde plannen zijn van David Brabham, de zoon van Jack, om met steun van Bernie Ecclestone en Ron Dennis de voortzetting van wat ooit Jordan GP en Spyker was, over te gaan nemen.

David Brabham reed zelf voor Brabham in 1990. Grote namen als John Judd, Charlie Whiting en Gordon Murray waren betrokken bij het team.
Ron Dennis werkte als engineer met Jochen Rindt, die hem meenam naar Brabham in 1968. Ecclestone kocht het team als eerder gezegd in 1971 van Ron Tauranac.

Nu de eigenaren van Force India hun aandelen wellicht van de hand moeten en/of willen doen, ligt er een geweldige kans een nieuw topteam te creëren. Ondanks alle strubbelingen rondom de Team Principal Vijay Mallya is Force India weer een stapje hoger op de ladder aan het klimmen ten opzichte van vorig jaar. Beide auto’s zijn dit seizoen tot nu toe alle races in de punten geëindigd.

Voor mensen als Ecclestone en Dennis, die bulken van de pecunia en barsten van de ervaring en kennis in het racemetier, zou het team in de huidige situatie een fantastische basis vormen voor een succesvolle business case. Je hebt meteen een potentieel topteam in handen.

In het gezaghebbende blad Autocar zegt David Brabham erover: Brabham is een merk met bijna zeventig jaar racegeschiedenis en we willen de naam terugbrengen op de circuits. Sinds we zijn gestart met dit project, hebben we heel veel reacties gekregen. Er zijn verschillende partijen geweest die interesse hebben om een licentie te verkrijgen op onze naam. Verder kunnen wij geen commentaar geven.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!