De bestedingen door de topteams in de Formule 1 zijn niet vol te houden op lange termijn. Dat is alvast de mening van Toto Wolff, ceo voor Mercedes AMG F1.

Dit jaar verwachten insiders dat er felle discussies zullen volgen betreffende kostenbesparingen voor 2015 en later. Toto Wolff lijkt met zijn uitspraken alvast een voorstander te zijn om een maximumbedrag op te leggen voor de teams.

Volgens Wolff kunnen zelfs de grote teams niet zomaar blijven spenderen zonder daarvoor verantwoording te moeten afleggen. Mercedes zit gelukkig al op het juiste pad, zo zegt de directeur.

Wij geven minder uit dan sommige van de andere topteams. Ons moederbedrijf vraagt om efficiënt te zijn, maar dat is niet overal zo. zo begint Wolff met zijn verklaring tegenover Autosport.

Als je kijkt naar het verschil in uitgaven tussen het team dat het meeste spendeert en de uitgaven van een team uit het middenveld als Force India, Williams en Sauber, dan is dat enorm. Waarschijnlijk besteden de teams die het meeste uitgeven drie tot vier keer zoveel als die andere teams. Is dat houdbaar en gezond? Nee, dat is het niet!

Wolff is er echter van overtuigd dat ze via de nieuw opgerichte Strategy Group ervoor kunnen zorgen dat er een uitgavenlimiet opgelegd wordt. Dat moet kleine teams als Caterham en Marussia de kans geven, om op termijn op hetzelfde niveau te draaien als de andere teams. Of op z’n minst te kunnen ontwikkelen.

Echter hangt de Formule 1 aan elkaar van politiek gewin, hebzucht en eigenbelang. Het zal dus een zeer lange en moeilijke weg zijn om te begaan…