Treed binnen in de legende. De slogan van de Dakar Rally is geheimzinnig en lokt avonturiers. Ook Hollandse jongens uit de polder kunnen het verlangen naar de ronkende dans door de woestijn niet weerstaan en keren jaarlijks terug in de zware etappekoers door Afrika. Opvallend is hun gevorderde leeftijd. Het gros van de twintig Nederlandse deelnemers aan de 26e Dakar Rally is van middelbare leeftijd; achter in de veertig of zelfs dik in vijftig. Veelal mannen met bloeiende eigen bedrijven die eigenlijk niets meer te bewijzen hebben.

Maar het zijn ook fervente rallyrijders die niet zonder de kick van het crossen kunnen. Zoals trucker Jan de Rooy, met zestig jaar de onbetwiste senior. De drievoudig winnaar van het vrachtwagenklassement weet van geen ophouden: “Dakar is vakantie voor mij, pure ontspanning. Ik ben verslaafd aan de rallycross en vergroeid met de vrachtwagen. In de cabine achter mijn stuur leef ik”, zegt de Brabantse transportondernemer, die dit jaar voor de tiende keer meedoet aan de rally, die op 1 januari start in het Franse Clermont Ferrand en op 18 januari, 11.000 kilometer verderop, finisht in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Arjan Brouwer noemt het een virus, zo besmettelijk als wat. De 46 jarige motorhandelaar uit Putten stapt nieuwjaarsdag na veertien jaar weer op de KTM 660 cc om ‘Dakar te doen’. 1989 was de laatste keer. “Ik reed hem drie keer, maar nooit uit. Dat moet gewoon een keer gebeuren. Anders blijft dat virus in mijn lichaam woekeren.”

Voor autocoureur Bob ten Harkel (47) is Dakar een kuuroord. “Eenmaal in de woestijn, wordt mijn hoofd rustig. Kan ik alle sores van me afzetten.” De autohandelaar uit Zutphen leidt een druk bestaan. “Ik ben pas in een nieuw bedrijfspand gestapt, het was dit jaar een gekkenhuis. Maar ik weet zeker dat ik na drie weken Dakar helemaal schoon terugkom”, zegt Ten Harkel, die al zeven keer aan de rally deelnam en twee keer het klassement van de standaardklassen won.

En dan nog de 52 jarige Leidenaar Jaap van der Kooy. Al tien keer deed hij mee op de motor, maar nog nooit haalde hij de finish. Vaak achtervolgde domme pech de snackbareigenaar, soms richtte hij zichzelf te gronde door roekeloze acties. Vorig jaar nog verliet hij meer dood dan levend de rally, tijdens een etappe waarin hij zijn routeboek kwijtraakte en op gevoel door de verraderlijke zandvlakte scheurde en in een afgrond stortte.

Bron: ANP

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter