Geoffrey Willis, vroeger a�rodynamisch ingenieur bij Williams en momenteel technisch directeur bij BAR, liet weten dat de nieuwe revolutionaire neus van de Williams FW26 niet zo nieuw is. Enkele jaren geleden hebben ze de ontwikkeling van deze radicale neus al ‘ns onderzocht.

“We hadden dit idee al enkele jaren geleden, maar we vonden het niet de moeite om er meer door te gaan omdat de verdiensten van dit design te klein waren,” vertelde hij Autosport. “Vorig jaar hoorde ik dat Williams het terug aan het bekijken was en het zou wel �ns kunnen dat ze iets gevonden hebben, want ze beschikken over het neusje van de zalm wat betreft faciliteiten.”

De nieuwe Williams FW26 heeft een kortere maar bredere neus. Opmerkelijk is ook dat de voorste vleugel meer naar voor is geschoven doormiddel van de doorlopende �slagtanden�, wat ervoor zorgde dat de nieuwe Williams al snel de naam walrus of olifant meekreeg. Willis stelt wel vragen bij de het extra gewicht dat nodig zal zijn om een voldoende sterke neus te verkijgen om de FIA crashtesten te kunnen doorstaan. Dit gewicht-sterkte probleem was een van de hoofdredenen waarom Williams enkele jaren geleden dit concept van tafel veegde.

De reden waarom Williams met de nieuwe FW26 toch voor dit concept heeft gekozen, zou wel eens bij de banden kunnen liggen. Want uit testen blijkt dat een wagen geschoeid met Michelins beter functioneert als de gewichtsverdeling van de wagen iets naar voor wordt geschoven. Volgens Willis zou dit verklaren waarom Williams voor deze walrus-neus geopteerd heeft, terwijl ze dit enkele jaren geleden verwierpen. Willis benadrukte ook dat deze bandenfactor een zeer belangrijke rol speelt in het ontwerp van de nieuwe BAR 006, die op 1 februari aan de pers en het publiek voorgesteld zal worden. Hij onthulde ook nog dat de BAR gebruik zal maken van eerder conventionele dunne neus.

 

“Dit jaar heeft onze wagen de lijnen die ik altijd al aan mijn wagens wou geven. Hij is nog meer afgerond dan vorige jaren. De wagen ziet er gewoon uit als een sexy vrouw,”

aldus Willis.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter