De drastische bezuinigingsmaatregelen die de FIA en de FOTA samen hebben afgesproken kunnen wel eens de redding zijn geweest van het illustere Williams team. Een grote sponsor als de Baugur Group is verdwenen in de financiele perikelen in IJsland en een andere grote sponsor, RBS, is één van de vele banken die door de kredietcrisis in de problemen is gekomen. Dat werd duidelijk toen de nieuwe Williams, de FW31, vorige week werd gepresenteerd zonder al teveel sponsor logo’s op de wagen. Williams zit ook al sinds 2006 zonder de steun van een autofabrikant.

Teambaas en eigenaar sir Frank Williams in de Financial Times“We moeten ieder jaar winst maken en dat hebben we de afgelopen twee jaar al niet gedaan. We hebben nog wel wat mogelijkheden en reserves om het nodige op te vangen maar dat begint nu ook op te houden. De bezuinigingen die we met zijn allen hebben afgesproken zijn voor ons van eminent belang geweest”.

Steun kwam er ook uit de hoek van Bernie Ecclestone in de vorm van 15 miljoen euro. “Dat is een voorschot en geen gift. Williams heeft recht op die 15 miljoen euro als het nieuwe concorde accoord wordt ondertekend. Toen ik hoorde dat het team het geld hard nodig had heb ik besloten het alvast uit te keren“, aldus Ecclestone. Williams zou inmiddels bevestigd hebben dat, mede door deze ontwikkelingen, het budget voor de komende 2 jaar inmiddels is vastgelegd en dat er voorlopig geen ontslagen zullen vallen.

Het Williams team is één van de meest succesvolle F1-teams aller tijden en won 9 titels bij de constructeurs en 7 bij de rijders. Maar het team is de laatste jaren sportief en financieel ver afgezakt. Het won dan ook geen titel meer sinds Jacques Villeneuve in 1997 en geen race meer sinds Juan Pablo Montoya in de slotrace van 2004.

By peter