Technisch directeur van de Formule 1 Charlie Whiting heeft gezegd dat McLaren-Honda geprofiteerd heeft van een gebrekkige regelgeving afgelopen weekend in Spa. Whiting gaf dus ook openlijk toe dat de huidige strafregels tekortschieten in efficiëntie.

Het waren vooral de fans die vorig jaar het straffensysteem anders wilden zien. Indien vorig jaar iemand een gridstraf opgelegd kreeg, en deze niet volledig kon uitvoeren, dan moest de piloot in kwestie ook nog een doorrijstraf of een tijdstraf aanvaarden tijdens de race.

Een keer kreeg Pastor Maldonado zelfs nog een gridstraf voor de volgende race in het kampioenschap omdat de Venezolaan tijdens de race door een uitvalbeurt zijn eerder opgelopen straf niet kon uitvoeren, waardoor een piloot dus meerdere raceweekends gestraft kon worden. Er werd geluisterd door de strategiegroep van de F1 en gridstraffen worden nu niet meer overgedragen op de race of op raceweekends nadien.

McLaren en Honda maakten van deze nieuwe regel dankbaar gebruik om meerdere uitvoeringen van hun motor te testen, om zo naar eigen zeggen beter een idee te krijgen van welke richting uit te gaan de rest van het seizoen.

Dat het team daarbij een gridstraf van maar liefst 105 plaatsen kreeg is logisch, maar totaal nutteloos en zelfs komisch te noemen. Je kan met de nieuwe regels immers niet erger gestraft worden dan als laatste moeten starten, wat voor Button en Alonso betekende dat ze beiden twee plekken achteruit moesten op de grid…

Bij Ferrari grapten ze nog dat de McLaren bolides dan maar de race moesten starten in Blanchimont, om het eerlijk te houden, en in feite hebben ze een punt. Whiting zelf was ook niet te spreken over het voorval.

De FIA heeft zijn beklag gedaan bij de strategiegroep van de F1. Maar terugkeren naar het systeem van vorig jaar zou enkel de sport nog meer kwaad doen. De regel van dit jaar werd opgesteld met het vertrouwen dat de teams er geen misbruik van zouden maken, maar dat is jammer genoeg exact wat Honda nu wel heeft gedaan.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!