Seizoen 2013 is nog ver weg [In F1-termen gezien], maar Red Bull-motorsportbaas Helmut Marko vond het nodig om Mark Webber al de rol van tweede coureur toe te wijzen. Mark weet wat er van hem verwacht wordt., zo klonk het dreigend in Sport Bild.

Na de Braziliaanse Grand Prix zou er bij Red Bull ontevredenheid heersen over Webber, die tijdens de laatste race van het seizoen tot twee keer toe teamgenoot Sebastian Vettel onnodig in de weg zou hebben gereden. Mark stelde zich tijdens de laatste race in Brazilië niet optimaal in dienst van het team. De Australiër staat tot eind 2013 onder contract bij het team. Mark weet wat er komend jaar van hem verwacht wordt., bevestigde Marko deze gevoelens bij Red Bull Racing.

Officieel werkt Red Bull niet met een eerste en tweede coureur, maar onze “favoriete autosport-adviseur” laat duidelijk weten hoe de situatie er voor staat: Beide coureurs krijgen volstrekt identiek materiaal en we geven ook geen stalorders. Maar in de vier jaar dat Vettel en Webber nu samen voor Red Bull rijden, is Sebastian één keer vice-kampioen en drie keer wereldkampioen geworden. Die cijfers spreken voor zich. En er is ook geen reden om aan te nemen dat de balans in het komend seizoen anders zal liggen.

Wat? Geen stalorders? Identiek materiaal? Ja, Marko heeft het over dat ‘volstrekte identieke materiaal‘ wat dan wel specifiek voor Vettel is ontwikkeld. Dat is niet erg, maar dan moet je als deze 59-jarige clown van de F1-paddock niet gaan blaten dat beide coureurs dezelfde kansen krijgen.

En Helmut Marko kent blijkbaar ook het verschil niet tussen “balans” en “rijdersvoorkeur”…