Over de voorbije Grote Prijs van Italië valt veel te zeggen. De drie leiders van het wereldkampioenschap pakten samen vijf punten en presteerden dus ondermaats. Vooraan zagen we dan weer namen die daar normaal gesproken weinig komen. Opvallendst is natuurlijk de overwinning van Sebastian Vettel.

Heerser

Deze laatste was heer en meester over de kwalificatie en de race. Waar de kwalificatie nog bekeken werd als een half gelukje, was de race een oververdiende triomftocht waarin Vettel de leiding alleen afgaf aan Nico Rosberg bij zijn eerste pitstop. We kunnen ons trouwens de laatste keer niet herinneren dat er nooit een Ferrari of McLaren aan de leiding van de Grand Prix reed. Dat is op zich dus al een beetje historisch.

Lewis Hamilton werd vorig seizoen binnengehaald als jongste GP-winnaar ooit, maar lang heeft hij van die titel niet kunnen genieten. In Sebastian Vettel heeft hij alleszins een waardige opvolger waar we nog vaker van gaan horen. Deze overwinning doet trouwens denken aan die van Jenson Button in Hongarije, 2006. Het verschil zal waarschijnlijk worden dat Vettel zijn succes nog zal kunnen herhalen in de carrière die hij nog voor zich heeft.

Vraag is of dat bij Toro Rosso zal zijn. Het antwoord daarop luidt “waarschijnlijk niet”. Dit was een verdiende zege, maar laten we ons geen illusies maken: ze is in de eerste plaats te danken aan de regen en aan het rare verloop van de kwalificatie. Toro Rosso wordt niet opeens een topteam, maar we kunnen wel zeggen dat het het eerste team is na McLaren en Ferrari dat dit seizoen een overwinning behaalt die hun niet in de schoot werd geworpen.

Speedy Gonzales

Iemand anders die veel aandacht kreeg tijdens de race, is Lewis Hamilton. De WK-leider maakte in de kwalificatie een verkeerde bandenkeuze en kwam daardoor op de 15de startplaats terecht. Tijdens de race overkwam hem min of meer het omgekeerde: voor zijn eerste pitstop had hij vele plaatsen goedgemaakt, maar halfweg de koers liet hij nieuwe extreme regenbanden opleggen. Enkele ronden later mocht hij opnieuw naar binnen omdat de baan opdroogde en hij intermediates nodig had. Een grapje dat hem waarschijnlijk de tweede plaats kost.

Opnieuw waren er vragen bij de rijstijl van de Brit. Hij reed als Speedy Gonzales: sneller dan de rest, maar roekeloos. Driemaal dwong hij een andere rijder nipt naast de baan. Telkens zonder gevolgen, maar het leverde hem in ieder geval kwade blikken op. Deze keer bleven zijn manoeuvres echter ongestraft.

Kan het nog spannender?

In het WK komt Kimi Räikkönen nog een stapje dichter bij uitschakeling. Met 4 races te gaan heeft hij 25 punten achterstand. Enkel mirakels à la 2007 kunnen hem nog redden. Vraag is of de Fin zoiets twee keer overkomt.

Aan de andere kant halveert Felipe Massa zijn achterstand op Hamilton tot één schamel puntje. Hij weet het alleszins heel spannend te maken. Het is al de vierde race op rij dat hij voor Hamilton eindigt, maar hij is er nog steeds niet over geraakt. Hoe lang kan dat nog duren?

Toch lijkt het erop dat de betrouwbaarheidsproblemen bij Ferrari nog niet helemaal van de baan zijn. In Hongarije en Valencia waren er al kapotte motoren, en zondagochtend werd Massa’s motor, die alleen nog maar de kwalificatie had gereden, uit voorzorg vervangen. Nu McLaren de leiding in het constructeurskampioenschap heeft overgenomen, is de vraag hoeveel Ferrari zich nog kan permitteren.

De volgende belangrijke datum in de F1-agenda is 22 september, de dag van het beroep van McLaren aangaande Hamiltons tijdsstraf in Spa. Die kan wel eens van grote invloed op het kampioenschap zijn. Daarna is de volgende afspraak de nachtrace van Singapore op 28 september. Benieuwd wie daar de sterren van de hemel zal rijden…