Na een (te) lange winterslaap, begint op 11 maart 2011 8.00 uur ’s ochtends het Formule 1 seizoen met de grote prijs van Bahrein.  Zoals elk seizoen worden de spelregels onder de loep genomen en word er gezocht naar verbeteringen. Zo zullen er ook het aankomende seizoen weer een hoop zaken veranderen.

F1Pits heeft voor jullie een samenvatting gemaakt van de belangrijkste regelwijzigingen die gelden voor het aankomende seizoen.

Geen F-ducts en dubbele diffusers

Alle systemen, apparaten en/of procedures welke door de coureur bestuurd kunnen worden ten behoeve van het verbeteren van de aerodynamische eigenschappen zijn per 2011 verboden. Dit betekend dat de F-duct zal verdwijnen uit de Formule 1 evenals de dubbele diffuser zoals we deze nu kennen.

Beweegbare achtervleugel

Met ingang van 2011 mogen de auto’s over een beweegbare achtervleugel beschikken. Het beweegbare voorvleugel systeem van 2010 is hiermee komen te vervallen. Het systeem mag tijdens de trainingen en kwalificatie vrij gebruikt worden, maar tijdens de race gelden er beperkingen. In een race situatie kan het alleen gebruikt worden als een coureur binnen 1 seconde van zijn voorligger rijdt, het is dan ook bedoeld om het inhalen te bevorderen. De beperkingen zijn elektronische geregeld via vaste punten op het circuit en het systeem zal weer worden uitgeschakeld zodra een coureur zijn rem aanraakt. Het systeem kan ook in combinatie met KERS gebruikt worden om zo een nog grotere inhaalmogelijkheid te creëren.  De beweegbare achtervleugel is niet verplicht.

Kinetic Energy Recovery Systems

KERS maakt weer haar herintrede, na een afwezigheid van één seizoen. Er is niet veel veranderd omtrent de regelgeving van dit systeem.  Kort door de bocht slaat KERS energie wat vrij komt bij het remmen op in een batterij, gedurende een ronde kan een coureur middels een ‘boost’ knop op het stuur de extra energie (vermogen) vrij geven en daardoor tijdelijk een hogere snelheid genereren. Wat wel anders is ten opzichte van 2009 is dat de auto’s nu niet meer mogen tanken tijdens een race, dit betekend dat ze alle brandstof voor de race aan boord moeten hebben. Hierdoor zal er minder ruimte zijn voor de batterijen dat KERS met zich meebrengt. Het zou dus zomaar kunnen dat we wat rare vormen en bulten krijgen in het bodywork van de 2011 bolides. De FIA heeft het minimum gewicht van de auto’s voor 2011 met 20kg verhoogd, dit om te voorkomen dat de wat zwaardere coureurs een te groot nadeel ondervinden van een slechte gewichtsverdeling.

Versnellingsbakken

In tegenstelling tot vorig jaar en met het oog op kostenbesparing is het reglement voor de versnellingbak ook aangepast. Vanaf 2011 moet deze 5 races mee gaan in plaats van de 4 races in 2010.

107% kwalificatie regel

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie zullen de tijden met elkaar vergeleken worden, elke coureur die langzamer is dan 107% van de snelste tijd mag niet deel nemen aan de race. Hoewel in bijzondere omstandigheden van deze regel afgeweken mag worden door de stewards van de race.

Avondklok

Om de extreem lange werkdagen tegen te gaan heeft de FIA een avondklok ingesteld tijdens Grand Prix weekenden.  Afhankelijk van de tijden waarop een evenement plaats vind, kunnen de tijden één uur verschillen. Het zal erop neerkomen dat de teams vanaf 12.00 uur middennacht tot de volgende ochtend 6.00 uur zich niet in en om het circuit mogen begeven en dus niet aan de auto kunnen werken. Elke Team krijgt 4 uitzonderingen op deze regel, die ze willekeurig in het seizoen kunnen inzetten.

Straffen

De stewards krijgen per 2011 meer vrijheid met betrekking tot het bepalen van de straf. Ze mogen vrijer omgaan met tijdstraffen, mensen uitsluiten van de einduitslag en schorsen voor aankomende evenementen. Hiermee probeert de FIA meer straffen op maat te leveren.

Team orders

Zijn vanaf 2011 toegestaan

Borg/ketting wiel

N.a.v. verschillende incidenten waarbij wielen plotseling de wagens verlieten en gevaarlijke situaties opleverde. Heeft de FIA besloten het reglement hiervoor aan te scherpen. Een wiel moet nu middels twee lijnen/kettingen bevestigd zijn aan de suspensie. In het geval van een ongeluk moet het wiel dus bij de auto blijven.

Welk team weet het beste te profiteren van de regelwijzigingen en wel team slaat de plank mis? Vertel ons jouw prognose op het Forum van F1Pits!