De Grand Prix van Stiermarken werd op zaterdag geteisterd door slecht weer. Lange tijd was het onduidelijk of de kwalificatie wel doorgang kon vinden. Het is niet de eerste keer dat de Formule 1 en moeder natuur elkaar tegenkomen. Wij blikken terug naar een aantal momenten waarop het weer de machtige Formule 1 in haar greep hield.

Typhoons in Japan
Japan wordt vaker bezocht door een typhoon tijdens een Formule 1 weekend. In 2004 was het de storm Ma-on die eveneens het raceweekend op zijn kop zette. Het resulteerde erin dat de derde vrije training werd gecanceld en dat de kwalificatie werd verreden op zondagochtend. Ma-on was een typhoon van de vijfde categorie. Het slechte weer bracht echter niet alleen kommer en kwel, maar zelfs een aanpassing aan het weinig populaire single-lap kwalificatiesysteem.

Het idee van een kwalificatie op zondag viel bij veel mensen wel in de smaak. Daarom koos men ervoor om tijdens het seizoen 2005 de kwalificatie (deels) te verrijden op zondagochtend. De wagens kwalificeerden op zaterdag met een laag brandstofniveau. Op zondag deden ze hetzelfde, alleen dan met alle brandstof voor de race al aan boord.

De gecombineerde tijden van beide sessies bepaalden uiteindelijk de startposities van de coureurs. Het systeem bleek echter weinig populair bij de teams en de fans. Daarom werd na zes races het format aangepast naar een enkele sessie op zaterdagmiddag.

In 2019 was het ook een typhoon die de Grand Prix van Japan in haar macht hield. Typhoon Hagibis zorgde voor een herhaling van 2004 door alle actie op de zaterdag lam te leggen. De kwalificatie werd verreden op zondagochtend waarbij Sebastian Vettel pole position pakte voor Ferrari, met teamgenoot Charles Leclerc op de tweede plek. Diezelfde middag zegevierde Valtteri Bottas voor Mercedes in de Grand Prix. Nadat Ferrari haar front-row-lockout compleet in het putje gooide.

 

Moessonregen in Maleisië
Ook in Maleisië weet men wat slecht weer is. Geregeld werd de Grand Prix van Maleisië opgeleukt door een tropische stortbui. Bekend is onder andere de Grand Prix in 2001 waarbij Jos Verstappen zelfs lange tijd op de tweede plek vertoefde. In 2009 was de moessonregen echter zo hevig dat het de hele Grand Prix de nek omdraaide.

De Grand Prix van Maleisië in 2009 startte onder droge omstandigheden. Al snel werd duidelijk dat er een ouderwets Maleisische stortbui zou vallen. Dat wist men ook bij Ferrari, maar laat het vooral aan de Italianen over om er een strategisch potje van te maken. Het team zette Kimi Räikkönen rondes voordat het waterballet losbarstte op full-wet banden. Toen de sluizen eindelijk open gingen waren de banden van de onfortuinlijke Fin al tot op de draad versleten.

In ronde negentien begon het dan eindelijk te regenen en in Maleisië is dat garantie voor een blank staand circuit in een kwestie van minuten. In ronde drieëndertig besloot men om de rode vlag te zwaaien en de race te staken. De FOM had voor dat jaar echter bedacht dat het handig was voor de Europese TV kijker dat de race op een later tijdstip dan gebruikelijk zou starten. Resultaat: Het licht ging uit!

De race kon daarom niet hervat worden en Jenson Button (Brawn GP) werd als winnaar uitgeroepen. Omdat de race nog niet voor vijfenzeventig procent voltooid was werden er halve punten uitgedeeld. Zo kwam het dat Jarno Trulli, Mark Webber en Nico Rosberg als enige moderne coureurs trots eigenaar waren van een half punt!

Uitgestelde kwalificaties
Sindsdien is het niet meer voorgekomen dat een race zo dusdanig werd geteisterd door slecht weer dat deze gecanceld of definitief gestopt moest worden. De kwalificaties daarentegen is een ander verhaal. Drie keer vaker werd de kwalificatie verplaatst naar de zondag in verband met regen.

Ditmaal geen typhoon, maar in 2010 was het wederom kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van Japan dat verplaatst moest worden naar de zondagochtend. Anders dan in 2004 werd dat niet op voorhand beslist. Zo kwam het dus dat de televisiekijker urenlang naar een leeg circuit zat te kijken in afwachting van de kwalificatie.

Wie denkt dat Australië garant staat voor mooi weer, had het in 2013 faliekant mis. Het debuutweekend van Giedo van der Garde viel letterlijk in het water. Q1 moest eerst al een half uur uitgesteld worden. Nadat Q1 was verreden ging het alleen maar harder regenen. Hierdoor besloot men om Q2 en Q3 op zondagochtend te verrijden.

De Grand Prix van de Verenigde Staten in 2015 werd in zijn geheel geteisterd door regen. De tweede vrije training werd gecanceld door een hevige onweersbui. De derde vrije training werd wel verreden, maar zonder publiek langs het circuit in verband met de veiligheid. De startopstelling bestond uit de resultaten van Q1 en Q2 omdat het te nat was om Q3 te verrijden. De race werd verreden in opdrogende omstandigheden. Max Verstappen scoorde in de Toro Rosso een knappe vierde positie en liet zich voor het eerst gelden als uitstekend regencoureur.