De minicrisis uit 2003 ligt nog vers in het geheugen: toen streden de Franstalige politici om een versoepeling van het verbod op tabaksreclame. Daarmee hoopten ze om de Grote Prijs van Belgi� te verzekeren.

De politici slaagden in hun opzet, er kwam een uitzonderingsregel voor de Grote Prijs, maar toch stak Bernie Ecclestone hen de loef af: geen Formule 1 in 2003. In 2004 kwam het F1 circus w�l terug naar Spa, en om de toekomst te verzekeren sloot Walloni� meteen een contract af tot 2010. Het prijskaartje van dat nieuw contract: 13,9 miljoen Euro per jaar, te betalen door het Waals Gewest. De organisatie van de Grote Prijs ging naar DDGP, dat inmiddels failliet verklaard is.

Walloni� moet dus investeren. Hoe komt dat? In het contract staat dat het Waals gewest de 13,9 miljoen Euro altijd moet betalen, zelfs als er geen Grote Prijs wordt georganiseerd. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Maar is zo’n groot investeringsbedrag wel te rechtvaardigen? Walloni� zal de komende jaren al fors in haar economie investeren met het ambitieuze Marshallplan. Ondanks de belangrijkheid van de GP van Belg� lieten de Waalse kopstukken optekenen dat ze” geen Formule 1 tegen eender welke prijs”willen. Anderen gingen verder om het contract met Ecclestone te verbreken.

De Waalse regering overlegde daarom met Bernie Ecclestone en heeft beslist om maximaal 10 miljoen Euro per jaar uit te trekken voor de Grote Prijs Formule 1.

Jean-Claude Marcourt, minister van Economie (PS): “Mijn voorganger heeft een contract gesloten, en dat moet nageleefd worden, “ zegt hij over het bedrag dat zowiezo betaald moet worden. “Een Grote Prijs Formule 1 is belangrijk voor ons, maar waarschijnlijk niet tegen het bedrag dat we nu betalen.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter