Max Verstappen kijkt naar racedata teamgenoot Ricciardo tijdens race na uitvallen

Een reconstructie van de vreemde tweede pitstop van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten van Amerika

Max Verstappen reed in ronde 27 de pitstraat in voor zijn tweede pitstop. Niet raar eigenlijk, want Daniel Ricciardo was de ronde daarvoor naar binnen gereden en had zijn gele softbanden verwisseld voor witte mediums.

Verbazingwekkender was, dat in de elfde ronde Verstappen naar binnen werd geroepen voor een pitstop een ronde na Ricciardo, die laatste reed op rode supersoftbanden, met een veel kortere levensduur dan de gele, waarop Verstappen startte.

Te verwachten was dus eigenlijk, dat Verstappen die langere levensduur zou uitbuiten door veel langer te wachten met die pitstop om zo wellicht de rol van Ricciardo over te nemen, aanvallen, die Mercedessen!

Ricciardo, die de Mercedessen vanaf een tweede plek het leven zuur maakte, pitte in ronde tien vanaf een tweede plaats. De Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren voorzien van de gele banden, net als de auto van Verstappen.

Maar Verstappen werd door het team binnengeroepen Box, box, box! meteen na de stop van Ricciardo en kreeg nieuwe gele banden ondergeschroefd, terwijl Daniel Ricciardo op witte mediums was weggestuurd.

Al snel bleek, dat de strategen van het team vanuit Engeland de juiste berekeningen hadden gemaakt, Ricciardo verloor weinig en Max Verstappen was in staat om de ontstane achterstand in luttele ronden weg te werken en sloot al snel weer aan in de top vier, ook door de stops van de andere rijders.

Enfin, op grond van die gebeurtenissen is de gedachte, dat Verstappen opnieuw meteen na Ricciardo naar binnen zou moeten voor een stop niet zo raar…

Op het moment dat Ricciardo naar binnen reed voor zijn tweede stop in ronde 26 kreeg Verstappen over de boordradio te horen:Push, push, push!

Dat is een veel gehoorde call van de pitmuur alvorens de rijder naar binnen wordt geroepen; nog even alles uit de banden halen om zo weinig mogelijk te verliezen door de pitstop die aanstaande is.

Nu zijn er procedures voor een pitstop:

1. Rijder meldt over de boordradio: Ik kom naar binnen want ik heb een lekke band bijvoorbeeld, of
1a. Team roept vanaf de pitmuur over de boordradio Box, box, box!, of
1b. Team meldt via een pitboard aan de rijder Pit +1. hetgeen betekent: volgende passage naar binnen komen.

2. De call wordt door de rijder bevestigd door een melding over de radio, of middels een CP knopje op het stuur. (Confirm Pit)

3. Op het juiste moment lopen de juiste mensen met de juiste materialen (banden, neus) de garage uit naar de pitstraat om daar in minder dan twee seconden hun werk te doen.

Verstappen, blijkt nu, nam aan, dat hij naar binnen moest op grond van de call: Push, push, push!

Verstappen drukte niet op de CP-knop.

Verstappen kwam niet op de radio met Okay, of Coming in now of iets van dien aard.

-0-

Op het moment dat Verstappen binnenreed werd dat vanaf de muur visueel waargenomen en daarna, toen men wat van de verbazing was bekomen werd dat doorgegeven aan de monteurs die de bandenwissel moesten uitvoeren. Al met al verloor Verstappen zo een dikke achttien seconden.

Toen hij naar buiten reed in ronde 27 hoorde hij al snel over de radio: What happened there Max? Hij antwoordde: I thought you boxed me, sorry!

Ferrari ruikt dan bloed en maant Vettel tot de aanval op Verstappen. Kort daarna, in ronde dertig begeeft de versnellingsbak van Verstappens auto het en is het race over:

I have an engine problem or something.

Laten we hopen, dat Verstappen in Mexico tijdens het komende weekend de communicatielijnen met zijn team helder en open kan voeren.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.