De laatste ontwikkelingen rondom de financiële positie van de F1-teams, hebben de roep om lagere kosten opnieuw aangewakkerd. Maar over welke bedragen praten we eigenlijk?

Het gerenommeerde Autosport kreeg een brief in handen, welk was opgesteld door Caterham, Marussia, Sauber en Force India.

De teams richtten de brief aan de president van de FIA, de Fransman Jean Todt om te laten zien hoe scheef de zaken zijn gegroeid in de loop van de jaren.

Autosport noteerde de kostenposten voor een renstal, waarbij men de US-dollar als munt hanteert:

Motor en hybride systemen: 28 miljoen
Versnellingsbak en hydraulica: 5 miljoen
Brandstof en smeermiddelen: 1,5 miljoen

Banden: 1,8 miljoen

Elektronica: 1,95 miljoen
IT: 3 miljoen
Salarissen: 20 miljoen

Reizen en faciliteiten: 12 miljoen

Chassis productie: 20 miljoen
Windtunnel en CFD: 18,5 miljoen
Voorzieningen en onderhoud: 2 miljoen

HR en professionele service: 1,5 miljoen
Vracht: 5 miljoen

Tellen we alles op, dan komen we op een totaalsom van 120 miljoen dollar. En welke inkomsten staan daartegenover?

De inkomsten uit de tv-contracten bedragen gemiddeld 55 miljoen dollar, dus nog niet eens de helft van de gemaakte kosten. Het verschil tussen de opbrengsten en de kosten staan niet meer in verhouding, en de teams die onder de streep zitten brengen elk jaar geld weg.

Met deze gegevens is het makkelijker te begrijpen waarom Sauber dit jaar zo gigantisch onderuit is gegaan.

Maar wat moet er dan gebeuren? Budgetplafond? Klantenauto’s of laten we alles zoals het nu is? Doe mee aan de discussie en meld je gratis aan op onze forum.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!