Sebastian Vettel heeft op de eerste dag in Valencia de snelste tijd gereden. De regerend wereldkampioen reed in 1:39.334 naar de snelste tijd van de dag. Landgenoot Nico Hulkenberg bracht de tweede tijd op de klokken, Kamui Kobayashi reed naar de derde tijd. Een overzicht van de Vrijdag in Valencia.

Red Bull begint sterk
Niet eerder dit jaar was Vettel de snelste man op Vrijdag. Hij gaf aan blij te zijn met de geboekte vooruitgang. Toch wil hij niet teveel waarde hechten aan de uitslag en wachten tot de kwalificatie om te zien hoe goed de updates zijn die de Oostenrijkers dit weekend hebben meegenomen. Mark Webber daarintegen gaf aan dat hij nog wat vooruitgang verwacht dit weekend. De Red Bull zou zich op de medium band tot nu toe beter gedragen dan het zachte compound.

McLaren zoekt naar juiste setup
Jenson Button begon het weekend met de set-up van Lewis Hamilton. De mannen uit Woking zochten de afgelopen twee weken hopeloos naar het euvel dat Jenson Button de afgelopen races parten speelde. Met de set-up van Hamilton moest Button zoeken naar een set-up waar hij zich dan wel prettig voelde. Lewis Hamilton verklaarde dat het team moeite had om de juiste balans te vinden. Toch is de kampioen van 2008 hoopvol dat hij mee kan doen voor de prijzen de rest van het weekend.

Ferrari op oorlogspad
Dat Ferrari op weg is terug naar de kop van het veld werd de afgelopen wedstrijden wel duidelijk. Ook in Valencia heeft het team een aantal onderdelen meegenomen dat het gat met de kop moet verkleinen. Alonso heeft dan ook niets minder als doel dan de leiding in het WK terug veroveren. De reactie van Alonso na de trainingen was duidelijk en simpel. Sommige updates werken, andere niet. Ferrari zelf liet weten dat de tijden van Massa niet representatief zijn voor de vorm van de Braziliaan. Hij reed met verschillende aerodynamische updates.

Mercedes op zoek naar betrouwbaarheid
Mercedes trok afgelopen week het boetekleed aan en bood openlijk haar excuses aan bij Michael Schumacher. De betrouwbaarheid van de Mercedes nummer 7 is de slechtste van het veld en Mercedes weet wat haar te doen staat. Ook vandaag bleef Schumacher niet probleemvrij. Zijn dag werd beperkt door koppelingsproblemen. Nico Rosberg was overigens ook niet probleemloos, de winnaar van de Chinese GP had veelvuldig last van blokkerende voorwielen. Hij zal dus zijn set-up zo dusdanig moeten aanpassen dat dit verholpen wordt.

Lotus houdt zich op de vlakte
Zoals het hele seizoen al houdt Lotus zich op de vlakte. Niet constant vooraan te vinden, maar daar wanneer de kruimels het beste te rapen zijn. Grosjean lijkt de laatste paar wedstrijden de overhand te krijgen op Raikkonen. De Fransman was teleurgesteld dat het vandaag niet zo warm was als Donderdag. Toch kon hij een aantal lange runs maken, waar hij ongetwijfeld blij mee is aangezien dat juist het punt is waar Grosjean al het hele jaar de kastanjes meer uit het vuur haalt mocht hij de eerste ronde doorkomen. Raikkonen liet weten te hopen op zijn eerste Formule 1 zege sinds de GP van België uit 2009. Vandaag werd hij naar eigen zeggen veelvuldig gehinderd door verkeer waardoor zijn optreden niet optimaal was.

Force India hoopvol
Een van de weinige team die dit jaar nog niet mee heeft gedaan voor de prijzen is Force India. Vandaag moet het team dus gerust gesteld hebben. Hulkenberg reed knap naar de tweede tijd nadat hij in de eerste training zijn wagen moest afstaan aan Jules Bianchi. Het team zal deze vorm ongetwijfeld vast willen houden. Of dit lukt is nog maar de vraag, het team gaf eerlijk toe met lage benzineverhoudingen te hebben gereden. Di Resta vertelde dat de wagen meteen goed aanvoelde op zowel de long runs als de snelle rondes. Force India werkt aan een nieuwe voorvleugel. Die mocht Bianchi in de eerste sessie proberen.

Sauber sluipschutter
Wat van Lotus gezegd kan worden kan net zo goed gezegd worden van Sauber. Waar de kruimels vallen is het team uit Hinwill er om deze op te rapen. Het bracht Perez twee podiumplaatsen. Toch gingen er deze week verhalen dat Kobayashi onder druk staat nu hij zwaar in de schaduw staat van Perez. Vandaag deelde de Japanner de eerste tik uit door strak naar een derde tijd te rijden. Toch ging het daar niet helemaal lekker. Hydraulische problemen voorkomen dat Kobayashi long runs kan rijden. Perez kende ondanks een spin een vrijwel probleemloze dag.

Toro Rosso niet zeker van zaak
Een ander team dat dit jaar aan de achterkant van het middenveld blijft bungelen in Toro Rosso. Daniël Ricciardo was tevreden met de wagen op het moment dat deze met veel benzine geladen was. Met minder benzine ging het wat minder prettig en dus is er werk aan de winkel voor de kwalificatie. Jean Eric Vergne nam de ontwikkeling van het nieuwe uitlaatsysteem voor zijn rekening.

Caterham naar het middenveld
Caterham kwam met nieuwe aerodynamische onderdelen en dat was te merken. Kovalainen was beide sessies met die nieuwe onderdelen één van de Toro Rosso’s de baas. Petrov concentreerde zich op het ontwikkelen van het KERS systeem.

Marussia misselijk
Charles Pic had een drukke dag in Valencia. Een maagpijn voor Timo Glock zorgde ervoor dat hij in de ochtend niet optimaal kon werken. Naarmate de dag vorderde ging het beter met de Duitser en kon hij alsnog beginnen met het werk aan zijn set-up.

HRT op de handrem
HRT had vandaag de problemen uit Canada nog niet opgelost. De remmen speelden de Spanjaarden parten. In de tweede training was het probleem grotendeels verholpen. Maar de problemen werden groter toen De La Rosa zijn HRT in de muur zette. Ook bij Karthikeyan ging het niet van een lijen dakje. Hij had problemen om de zachte band op temperatuur te krijgen.

Morgenvroeg start om elf uur de derde vrije training. De kwalificatie wordt om twee uur verreden.