Sebastian Vettel mag dan de titel met negen vingers en tien tenen vasthebben. Jenson Button weigert zich erbij neer te leggen dat hij, realistisch gezien, toch kansloos is voor de titel. Hij reed zowel in de ochtend als de middagsessie de snelste tijd. En Vettel? Die zette zijn wagen wederom in de muur, de derde keer al dit jaar. Maar, helaas voor de spanning in het kampioenschap, ook al de derde keer dat dit slechts in een training gebeurt. Hoog tijd om te gaan kijken wat er vanochtend allemaal gebeurde in Japan.

Eerste vrije training: Vettel niet helemaal wakker.
De eerste vrije training in Japan begon vanochtend onder een strak blauwe lucht. Adrian Sutil mocht plaats maken voor Nico Hulkenberg, Kovalainen mocht toekijken hoe Chandhok zijn wagen achter die van Jarno Trulli trainde en Tonio Liuzzi mocht zijn cockpit vrijhouden voor Narain Karthikeyan.
De snelste man van de eerste training heette Jenson Button, met in zijn kielzog Lewis Hamilton. Sebastian Vettel, die de derde tijd noteerde, liet zich van een andere kant zien door in de Degner van de baan te raken en met zijn voorvleugel de bandenstapels te toucheren. Ik was niet helemaal wakker was het nuchtere commentaar van de bijna tweevoudig wereldkampioen.
Ook voor Pastor Maldonado verliep de training niet geheel vlekkeloos. Hij moest zijn wagen dankzij motorproblemen aan de kant van de baan parkeren. Wie nog meer in de problemen kwam was Timo Glock. Hij moest een deel van de training laten schieten door een olielek aan zijn Virgin bolide.

Tweede vrije training: Button wederom bovenaan
Dat het in de tweede vrije training nóg beroerder kon met Williams werd pijnlijk duidelijk. Barrichello verloor de controle over de wagen in de Degner bochten en eindigde in de bandenstapels. Voor het weekend werd er nog geschreeuw dat het lek eindelijk boven is. Waarschijnlijk enkel om de na Singapore vertrokken Sam Michael na te trappen want Barrichello en Maldonado eindigden de dag op de achttiende en twintigste tijd.
De snelste tijd van de middag ging wederom naar Jenson Button. Ditmaal was het niet Lewis Hamilton die hem op de tweede plek volgde maar Fernando Alonso was snel met een tweede tijd. Ook Alonso regeerde nuchter: We hebben er dit jaar wel vaker goed voor gestaan op vrijdag en dan stonden we op zaterdag weer ergens anders. Sebastian Vettel noteerde wederom de derde tijd en zal het waarschijnlijk wel prima vinden als dat het hele weekend zo blijft. Hij heeft namelijk nog maar één schamel puntje nodig om de titel veilig te stellen.
Verder waren er nog problemen voor Michael Schumacher. Hij besloot de pits in te rijden ná de pitstraatopening en kreeg daarvoor een boete van vijfduizend euro.
Team Lotus grijpt dit weekend weer terug naar de oude stuurbekrachtiging. Dit doen ze omdat de nieuwe versie niet bestand is tegen de extreme krachten op het stuur die Suzuka genereert. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor Jarno Trulli werd hij vanmiddag ook nog geveld door mechanische én elektrische problemen.

Zaterdagochtend om vier uur Nederlandse tijd start de derde vrije training. Wilt u alleen de kwalificatie live zien, om acht uur Nederlandse tijd gaat het spektakel van start. Wellicht dat Vettel dan al een voorschot neemt op zijn tweede Formule 1 wereldtitel.