Komende GP-weekend in Bahrein wordt ook de GP2 afgetrapt. Daar waar ik anders de klasse die ooit als “kraamkamer” van de F1 werd opgezet vooral opzette vanwege de leuke bloopermomenten die sommige paydrivers eruit gooiden, is dankzij de opwaardering van de klasse in de nieuwe superlicentieregels er een leuk veld bij elkaar gekomen.

Red Bull plaatste Fransman Pierre Gasly bij titelverdediger DAMS, en de Fransman stelde niet teleur met een aantal snelste tijden in de tests begin April. DAMS had bijna een geheel Franse lineup gehad, aangezien F3-kampioen Esteban Ocon een tijdlang met hen heeft onderhandeld. Echter, het stoeltje ging naar Alex Lynn, net uit het Red Bull programma gestapt en door Williams als testrijder aangenomen. Ik wist niet beter of DAMS zat al vol, maar die deal met Ocon klapte en toen kreeg ik het telefoontje.

Grootste concurrent lijkt op dit moment Stoffel Vandoorne. De Belgische Mclaren junior is opnieuw voor ART Grand Prix actief, na een seizoen 2014 waarin de entree stormachtig was met een overwinning en een uitvalbeurt in Bahrein. Daarna bleef het kwakkelen tot Oostenrijk, waarna Vandoorne minstens één podium per raceweekend scoorde. De verwachtingen zijn daarom begrijpelijkerwijs nogal hoog. Zijn teamgenoot is de Japanse Honda-protegé Nobu Matsushita, die vorig jaar de Japanse F3 op zijn naam schreef.

Racing Engineering kiest dit jaar voor twee man “op doorreis”. Jordan King is na een jaar F3 ingezet als ontwikkelingscoureur bij F1 team Manor, waar zijn vader mede-eigenaar is geworden. Het is dus makkelijk om aan te nemen dat bij voldoende “studiepunten” voor zijn Superlicentie een doorstart naar een racestoeltje in 2016 lonkt.

Alexander Rossi lijkt iets dergelijks van plan. De Amerikaan lijkt te mikken op een 2016-stoeltje bij Haas Racing, en een jaar GP2 is een prima manier om vormbehoud te tonen (om er maar een Olympia-term tegenaan te gooien. Gp2-Runnerup Carlin zag Felipe Nasr naar de F1-paddock verhuizen en stelt naast Julian Leal de Deen Marco Sörensen op, die in een paar jaar World Series by Renault al bewees over genoeg snelheid te beschikken.

Achter dit viertal topteams komen een paar outsiders. Russian TIME maakte een goede entree twee jaar geleden, maar inmiddels is het team al voor de derde keer van “uitbater” gewisseld. Na Motorpark en iSport is nu voormalig AutoGP team Virtuosi Racing verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden. Mitch Evans en Artem Markelov blijven als coureurs actief.

Een transfer die mij hoogst verbaasde was de wisseling van Rafa Marciello van Racing Engineering naar Trident, dat de afgelopen jaren om de verkeerde redenen aandacht trok met betalende stuntels als Sergio Canamasas en Nathanael Berthon. Marciello reageerde op de scepsis met een derde en een vijfde tijd in de driedaagse test. Ik ben niet bang voor deze switch, de auto was prima en ik klik goed met de mechaniciens. Ik zie zo geen reden waarom we niet met ART en DAMS kunnen concurreren

Rapax is voor 2015 in Oost-Europa gaan kijken. Nadat Daniil Kvyat vorig jaar al de eerste Rus in de F1 werd, viel voor Sergei Sirotkin helaas een primeur weg, en aangezien zijn sponsors niet op tijd met geld over de brug kwamen, was de kans op een test- en ontwikkelingsstoeltje bij Force India ook snel verkeken. Uiteindelijk werd Rapax in de GP2 zijn nieuwe doel en het ging niet eens zo slecht in Bahrein met bijna elke dag een top5 tijd. Teamgenoot is de Roemeen Robert Visioú, van wie eigenlijk werd aangenomen dat hij zijn motorsportcarrière op had gegeven ter faveure van een maatschappelijke carrière. Blijkbaar heeft hij toch nog ergens geld gevonden.

Twee teams die ook bij de gratie van een suikeroom op de grid staan zijn Arden en MP Motorsport. Guto Negrao heeft weliswaar zijn F3.5 team Draco aangehouden om Braziliaans talent de autosport in te helpen, maar zich eveneens in Arden ingekocht voor zoon Andre Negrao. Norman Nato komt over van DAMS. Dat bij MP Motorsport Daniel de Jong zou starten kun je eigenlijk wel intekenen, aangezien vader Henk de Jong eigenaar is. Meestal werd er dan nog een talent naast gezocht zoals vorig jaar Marco Sörensen en twee jaar terug AutoGP-kampioen Adrian Quaiffe Hobbs. Maar voor het weekend in Bahrein heeft men Sergio Canamasas, ook bekend als Maldonado 2.0, bereid gevonden in te stappen. De overige coureurs in de achterhoede (waarschijnlijk Lazarus-rijders Nathanael Berton en Zoel Amberg) zijn gewaarschuwd.

Nóg een rijder is maar voor 1 weekend vastgelegd. Richie Stanaway is door Status GP opgeroepen. Niet heel verwonderlijk, aangezien de Nieuw Zeelander vorig jaar al in de GP3 voor hen actief was. Status neemt dit jaar de plaats in van Caterham Racing en heeft Marlon Stockinger wel al voor het hele seizoen vastgelegd. Ryo Haryanto heeft zijn sponsor EQ8 mee naar Campos genomen, dat hem aan Arthur Pic koppelt.

Alles bij elkaar toch een mooie mix: een paar toppers op weg richting F1, een paar middenmoters die op GP2-ervaring een heel eind moeten kunnen komen en een aantal klunzen die op vijftien minuten roem mogen hopen (of vijftien seconden roem als je in een leuke crashvideo belandt). Enige afwezige in Bahrein is Hilmer Motorsport, dat de start van het Gp2 seizoen overslaat. Meestal een heel slecht teken voor het vervolg van het seizoen. Het betekent ook dat Nigel Melker en Nick Yelloly geen geld hadden om samen de lineup te vormen en de laatste rijder met centen die werd opgepikt was Canamasas. Maar ach, als je niemand kan kiezen behalve een betalende brokkenpiloot, dan kan ik het ergens wel begrijpen.

Komende vrijdag start om 11u ‘s morgens de training, om 19u is de kwalificatie. Race 1 wordt zaterdag om 12.05u live uitgezonden door Sport 1, Race 2 zondag om 13.15u


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!