Nicklaus Heidfeld is op 10 mei 1977 ter wereld gekomen in Mönchengladbach, Duitsland. Op negenjarige leeftijd begon hij te karten, en zijn eerste titel haalde hij acht jaar later binnen. Heidfeld reed voornamelijk plaatselijke kampioenschappen. In 1994 stapte hij over naar de éénzitters, en werd Duits Formule Ford 1600-kampioen met acht zeges uit negen races. Heidfeld liet meteen een sterke indruk achter en in 1995 werd de jonge Duitser tweede in het Duits Formule Ford 1800-kampioenschap. In 1996 werd hij derde in het Duits Formule 3-kampioenschap en al in 1997 mocht hij zich Duits Formule 3-kampioen kronen met vijf zeges op zak. Mercedes merkte hem op en bezorgde de intussen twintigjarige Duitser een testcontract bij McLaren-Mercedes.

In 1998 debuteert hij in de Formule 3000 bij het McLaren Junior Team, waar hij meteen drie races wint en tweede wordt in het kampioenschap, achter Juan Pablo Montoya. Montoya verhuist naar Amerika een jaar later en niets staat Heidfeld in de weg om de titel binnen te halen. De 22-jarige Duitser wint dat seizoen vier races, behaalt het hillclimb-record op het Goodwood Festival of Speed in een McLaren Formule 1-wagen en legt verschillende tests in de Formule 1 af, zowel bij McLaren als bij Prost. McLaren krijgt hun jonge protégé in de Formule 1, om wat ervaring op te doen wordt hij in een Prost-Peugeot gezet met de belofte op een stuurtje bij McLaren als er een plaats vrijkomt.

Op 12 maart 2000 debuteert de bijna 23-jarige Heidfeld in de Formule 1, in een Prost Peugeot kwalificeerd hij zich op een vijftiende plaats in Melbourne. De drie volgende races moet hij vroegtijdig aan de kant met mechanische pech, in Spanje finisht hij als zestiende. Na de kwalificatie’s op de Nürburgring wordt bij de technische keuring vastgesteld dat het team twee verschillende soorten olie gebruikt heeft en Heidfeld wordt aan de kant gehouden voor de race. In Monaco behaalt hij zijn beste resultaat van het seizoen, Heidfeld finisht op de achtste plaats, nadat hij als achttiende gestart is. In de overige tien races haalt hij nog welgeteld driemaal de finish. In Oostenrijk botst hij met teamgenoot Jean Alesi en beide coureurs moeten opgeven. Heidfeld finisht het seizoen putenloos als twintigste.

In 2001 heeft hij de overstap naar Sauber Petronas genomen, en dat was een uitstekende keuze. Hij wordt teamgenoot van de jonge Kimi Räikkönen en het duo rijdt Sauber naar de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. In Brazilië rijdt hij zijn beste race tot dan toe: Heidfeld behaalt zijn eerste podium met een derde plaats, het eerste podium voor Sauber sinds 1998. Dat seizoen finisht hij nog viermaal op de zesde plaats. Heidfeld eindigt achtste in het klassement met twaalf punten en blijft gedesillusioneerd achter bij Sauber; McLaren kiest niet hem maar zijn debuterende teamgenoot Räikkönen als vervanger voor Mika Häkkinen, ondanks zijn contract met Mercedes.

2002 begint slecht. Heidfeld wijkt uit voor de botsing tussen Barrichello en Ralf Schumacher, komt op het gras terecht, spint en glijdt terug de baan op, tegen teamgenoot Massa. In de crash sleurt hij nog een BAR-Honda, een Toyota, een Jordan en een Renault mee. In Spanje rijdt hij knap naar een vierde plaats. In Oostenrijk gaat het goed tot de 27e ronde. Net na de Safety Car-periode blokkeren Heidfeld zijn achterwielen op het einde van het lange rechte stuk, spint en schuift tegen een snelheid van 300 kilometer per uur naast alle andere deelnemers. Tot dan toe niks ergs, ware het niet dat Takuma Sato net de bocht had genomen en Heidfeld knapt er zijdelings tegen overminderde snelheid tegen. Heidfeld is wat groggy maar kan nog zelfstandig uit de wagen kruipen, maar Sato blijft zitten en wordt afgevoerd. Uiteindelijk heeft de Japanner geen verwondingen opgelopen. In de overige elf races van het seizoen finisht hij nog tweemaal zesde. Heidfeld eindigt het seizoen op een tiende plaats met zeven punten.

Ook in 2003 blijft hij bij Sauber en krijgt Heinz-Harald Frentzen als teamgenoot. In Australië moet hij opgeven door een gebroken achterwielophanging. In Maleisië finisht hij achtste, maar in Brazilië begeeft zijn motor het al na acht rondjes. In Oostenrijk kan hij zich knap als vierde kwalificeren maar tijdens de race begeeft zijn motor het, net als in Canada. Tijdens de rest van het seizoen slaagt hij er maar in om amper tweemaal punten te scoren; een vijfde plaats in Indianapolis en een achtste plaats in Europa zorgen voor een totaal van amper zes punten, wat hem een 14de plaats in het klassement oplevert. Heidfeld is het echter beu geworden bij Sauber en de relatie tussen hem en Peter Sauber geraakt wat verzuurd. De Duitser zoekt een uitweg en vindt die in de persoon van Eddie Jordan.

In 2004 rijdt Heidfeld dus in het geel, maar Jordan is gedoemd om een achterhoedeteam te blijven en Heidfeld moet alles uit de wagen halen wat er maar uit te halen valt. De eerste vijf races verlopen erg moeizaam, hij kan maar één keer finishen … op een vijftiende plaats. In Monaco is het geluk aan zijn zijde en finisht hij op een hele knappe zevende plaats, gevolgd door een tiende in Europa en een achtste in Canada. In de laatste tien races van het seizoen moet hij driemaal opgeven, driemaal door mechanische pech. Zijn beste resultaat in de overige zeven races is een elfde in België. Heidfeld finisht achttiende met drie schamele puntjes en beleeft zijn slechtste seizoen tot nu toe. Bij Jordan wilt hij niet blijven, en zoekt naar een noodoplossing om zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Die noodoplossing vind hij bij Frank Williams. De Engelsman is nog op zoek naar een tweede coureur als vervanging van Juan Pablo Montoya. Maar Williams zit met een luxeprobleem, hij heeft namelijk meer dan één kandidaat voor het zitje. Uiteindelijk zal een shoot-out tussen Nick Heidfeld en Antônio Pizzonia over het zitje beslissen. Heidfeld wint en bemachtigt het tweede zitje, Pizzonia wordt opnieuw test- en reservecoureur, voor het derde jaar op rij intussen. In Maleisië finisht hij op een knappe derde plaats. De rest van het seizoen verloopt matig, vooral de tweede seizoenshelft verloopt minder goed. Heidfeld slaagt er nog in om tweemaal tweede te eindigen, in Monaco en in Europa. Op de Nürburgring behaalt hij zijn eerste polepositie van zijn carrière, voor eigen publiek. Maar tijdens de testsessie’s voorafgaand aan de race in Italië crasht Heidfeld zwaar en moet forfait geven voor de race. Heidfeld komt het seizoen niet meer aan de slag, grotendeels omdat hij intussen al een contract heeft getekend bij het nieuwe team van BMW. Hij finisht elfde in de eindstand met 28 punten.

2006 begon goed met een vierde plaats in Australië, maar dat waren ook de enige punten na de eerste zes races. Nadien begon het stilaan te beteren en haalde hij driemaal op rij een zevende plaats. In Indianapolis raakte Heidfeld betrokken bij de startcrash en maakte hij zijn eerste koprol in zijn carrière. In de regen van Hongarije zette hij met een derde plaats zijn beste prestatie van het seizoen neer. In Italië mocht hij vanaf de derde plaats vertrekken, maar in de race kwam hij niet verder dan een achtste plaats. Uiteindelijk eindigde hij op een negende plaats in de eindstand.

BMW.Sauber is duidelijk de beste van 2007, na McLaren en Ferrari wel. Het hele seizoen kan Heidfeld zich in de top tien kwalificeren, met een tweede startplaats in Hongarije als beste resultaat. In de race zelf is hij meestal best of the rest, net buiten het podium. Toch mag hij tweemaal mee op het podium. Driemaal moet hij opgeven met mechanische pech. Heidfeld wordt vijfde in het klassement, met 61 punten.

[b]Debuut in de Formule 1   :[/b] 12 maart 2000, Grand Prix van Australië, Prost-Peugeot
[b]Eerste maal punten     :[/b] 4 maart 2001, Grand Prix van Duitsland, Sauber-Petronas
[b]Eerste maal podium     :[/b] 1 april 2001, Grand Prix van Brazilië, Sauber-Petronas
[b]Eerste maal eerste startrij :[/b] 29 mei 2005, Grand Prix van Europa, Williams-BMW
[b]Eerste maal polepositie   :[/b] 29 mei 2005, Grand Prix van Europa, Williams-BMW

[b]Teams :[/b] Prost (2000), Sauber (2001-2003), Jordan (2004), Williams (2005), BMW (2006-2008)

[b]Leefijd bij debuut        :[/b] 22 jaar, 10 maanden, 2 dagen
[b]Aantal Grand Prix’        :[/b]  118
[b]Aantal seizoenen in de Formule 1 :[/b]   8
[b]Aantal punten          :[/b]  140
[b]Aantal podiums          :[/b]   7
[b]Aantal eerste startrijen     :[/b]   2
[b]Aantal poleposities       :[/b]   1
[b]Beste resultaat         :[/b] tweede
[b]Aantal ronden verreden      :[/b] 6893
[b]Aantal kilometers verreden    :[/b] 32785.740
[b]Aantal Grand Prix’ op koppositie :[/b]   3
[b]Aantal ronden op koppositie   :[/b]   4
[b]Aantal kilometer op koppositie  :[/b]  20.001

[u]Poleposities[/u]
2005 : Europa

[u]Kampioenschappen[/u]
2000 : geen punten, twintigste  Gauloises Blondes Prost Peugeot
2001 :  12 punten, achtste   Red Bull Sauber Petronas
2002 :  7 punten, tiende    Red Bull Sauber Petronas
2003 :  6 punten, veertiende  Red Bull Sauber Petronas
2004 :  3 punten, achttiende  Benson&Hedges Jordan Ford
2005 :  28 punten, elfde    BMW.WilliamsF1 Team
2006 :  23 punten, negende   BMW.Sauber F1 Team
2007 :  61 punten, vijfde    BMW.Sauber F1 Team

[url=http://www.nickheidfeld.de]Officiële website van Nick Heidfeld[/url]

By peter