27 maart 1994. Voor het eerst staat de dan regerend F3000 kampioen op de grid voor een Formule 1 race. Hij is zijn meer ervaren teamgenoot, Eric Bernard, gelijk te snel af. Toch maakt de 19e plek op de grid nog geen grote indruk. Hij rijdt een degelijke race en weet te finishen. Als 11e op 3 ronden van de winnaar, Michael Schumacher.

Het gaat hier om Olivier Panis. Met zijn 37 jaar inmiddels de nestor van de Formule 1. En nog altijd draait de Fransman zijn rondjes. Op Indianapolis zal hij voor de 150e maal aan de start verschijnen van een Grand Prix. Zijn beste race was ongetwijfeld de Grand Prix van Monaco in 1996. In de drijfnatte straten van het prinsdom wist hij zijn enige overwinning te behalen.

Panis heeft ook de schaduwzijde van de Formule 1 meegemaakt. In 1997, toen hij verrassend derde stond in het kampioenschap met zijn Prost, maakte hij een zware crash mee in Montreal. Hij brak beide benen. Het seizoen daarop kon hij niet meer imponeren en werd aan de kant gezet. Zijn carri�re leek voorbij. Hij greep echter de kans om te mogen testen voor McLaren. En met succes, hij maakte zoveel indruk dat hij het seizoen daarop in een BAR zat.

Toch heeft hij nooit meer kunnen imponeren als in 1997. Het is dan ook allerminst zeker dat hij ook volgend jaar nog in een Toyota zit. Laat staan dat hij zeker is van de Formule 1. Maar voorlopig heeft hij toch iets bereikt waar velen jaloers op zullen zijn: 150 races in de koningsklasse van de autosport!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter