De originele Formule 1 kalender voor 2020 bestond dit jaar uit een recordaantal van 22 races. Veel locaties op de kalender zijn high tech, glamoureuze of exotische locaties. Dan hebben we nog de vaste waardes als Monaco, Spa Francorchamps, Silverstone, Monza en Suzuka. Locaties die uit historisch oogpunt onmisbaar zijn voor de kalender. De laatste jaren maakt de sport er echter ook een gewoonte van om oude Formule 1 circuits terug te halen. GPPits.net kijkt daarom naar vijf Formule 1 circuits die hun plek op de kalender wisten te heroveren.

Zandvoort
Als Nederlanders kunnen we natuurlijk niet om ‘ons’ Zandvoort heen. Nederland verloor in 1985 de Grand Prix voor een lange periode. Hoewel het circuit een historische status had was Bernie Ecclestone het gedoe rondom Zandvoort zat. Was het niet een organisatie dat een bepaalde diersoort wou redden, dan was het wel een club die vond dat de Formule 1 te vervuilend was en anders lag de politiek wel dwars. In Zandvoort was er altijd gezeik.

Anno nu is de situatie heel anders. Het gezeik is gebleven, maar Nederland is een autosportland geworden. Max Verstappen maakt furore in de Formule 1, Rinus van Kalmthout staat op het punt te debuteren in de IndyCar Series, de belangrijkste open-wheel klasse aan de andere klant van de grote plas. Nyck de Vries is de kampioen in de Formule 2, en in het WEC hebben we in Racing Team Nederland zelfs een volledig Nederlands team.

De vraag naar een terugkeer van de Dutch GP bleef dan ook niet lang uit. In eerste instantie werd het idee wat lacherig ontvangen. Zandvoort is namelijk te verouderd, te krap en laten we het maar helemaal niet over de infrastructuur rondom het circuit hebben. Toch kreeg een organisatie met onder andere Prins Bernhard (directeur van het circuit) en Jan Lammers het voor elkaar. In 2021 staat voor het eerst sinds 1985 het voltallige Formule 1 veld klaar voor de Grand Prix van Nederland op een bomvol Circuit Zandvoort.

Circuit Paul Ricard
In Frankrijk zal men in 2017 de terugkeer van de Franse Grand Prix met dezelfde nationalistische gevoelens hebben ontvangen. Hoe anders was dat in de rest van de autosport community. Tussen 1985 en 1990 was het Circuit Paul Ricard de vaste gastheer van de Franse GP.
In 1991 verkiest Ecclestone het Magny Cours circuit boven Paul Ricard. Paul Ricard stond en staat nou niet echt bekend als het meest fantastische circuit. Dat is er niet beter op geworden sinds het circuit in handen kwam van diezelfde Ecclestone.

Hij maakte er een ‘high tech test track’ van, waar ontelbaar veel lay-out combinaties van te maken zijn. De uitloopstroken werden bespoten met een afremmend materiaal. Hierdoor ontstond het huidige karakter van het circuit met de blauwe en rode strepen naast de baan. Formule 1 teams gebruikten het circuit maar wat graag om te testen.

Liberty Media vond in 2017 dat een Franse GP niet kon ontbreken op de kalender. Daarom staat het circuit Paul Ricard sinds 2018 weer op het programma. Tot nu toe zijn er vooral dodelijk saaie wedstrijden verreden. Hierdoor zien veel autosport fanaten het circuit liever weer van de kalender vertrekken.

 

Red Bull Ring
De Red Bull Ring (voorheen Österreich Ring of A1-Ring) heeft al een derde kans in de Formule 1. De Österreich Ring was tussen 1969 en 1987 de vaste locatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. Het bloedsnelle circuit met rechte stukken en snelle bochten stond bekend als berucht. Het circuit kreeg dan ook te maken met problemen om de veiligheid te waarborgen.

Hermann Tilke kreeg daarom in 1995 de opdracht om het circuit te verbouwen, of beter gezegd, herbouwen. Het circuit werd drastisch ingekort en de snelle bochten werden vervangen door scherpe bochten. Niet alleen om de snelheid eruit te halen, maar ook om meer inhaalmogelijkheden te creëren.
De Grand Prix van Oostenrijk stond vanaf 1997 dan ook weer op de kalender. Tot 2003, waarna het circuit geen nieuw contract meer wist te sluiten met de Formule 1. De A1-Ring raakte daarna in verval. De tribunes en het pitgebouw ging tegen de vlakte en het circuit werd onbruikbaar.

Vele pogingen volgden om het circuit weer nieuw leven in te blazen. Dat lukte in 2008 toen Red Bull onder leiding van Dietrich Mateschitz begon met het opnieuw opbouwen van het circuit, dat vanaf dan als Red Bull Ring door het leven gaat.

In 2014 keerde de Grand Prix van Oostenrijk terug op de kalender. Sindsdien is het een Grand Prix dat goed bezocht wordt door Nederlandse supporters. Max Verstappen heeft zijn fans de laatste jaren goed beloond op het thuiscircuit van zijn baas. Hij won de edities van 2018 en 2019 op magistrale wijze.

Autodromo Hermanoz Rodriguez
Al in 1962 wist de Formule 1 zijn weg naar Mexico te vinden. Het Magdalena Mixhuca circuit was tussen 1962 en 1970 het decor van de Mexicaanse Grand Prix. Jim Clark wist de race in die tijd drie keer te winnen. Het circuit was met name bekend door de beruchte Peraltada bocht.

Na 1970 bleef het stil tussen de Formule 1 en Mexico. Pas in 1986 keerde de sport terug naar het land. Het Magdalena Mixhuca circuit was hernoemd tot Autodromo Hermanoz Rodriguez en licht aangepast ten opzichte van het origineel. De Mexicaanse Grand Prix was veilig tot 1992. Coureurs klaagden over de hobbelige baan en ook de luchtvervuiling in de stad begon een probleem te vormen.

Het zou ondanks het nodige geflirt tussen Mexico en de Formule 1 nog tot 2015 duren voordat de sport weer terugkeerde. Het Autodromo Hermanos Rodriguez was wederom gastheer van de race, maar ditmaal is het circuit door Hermann Tilke onder handen genomen.

De karakteristieke bochten zijn aangescherpt, en van de Peraltada is nog maar de helft over. Om het eerste deel van de Peraltada te ontlopen is het circuit verlegd in het honkbalstadion Foro Sol, dat elk jaar weer ramvol zit met enthousiaste Sergio Perez fans.

 

Autodromo José Carlos Pace (Interlagos)
Het is anno 2020 moeilijk voor te stellen. Maar het Autodromo José Carlos Pace (beter bekend als Interlagos) had lange tijd geen Grand Prix. De Formule 1 kwam in 1972 voor het eerst naar Interlagos. Carlos Reutemann wist de wedstrijd (die niet meetelde voor het kampioenschap) te winnen.

Vanaf 1973 telde de race op Interlagos wel mee voor het kampioenschap. De Brazilianen domineerden in die jaren op hun thuiscircuit. In 1973 en 1974 wint Emerson Fittipaldi voor het extatische thuispubliek. Een jaar later is het de beurt aan Carlos Pace. De Formule 1 is tot 1980 (met uitzondering van 1978) te gast op Interlagos. Daarna verhuist het circus naar Jacarepaguá.

Interlagos was in die tijd weinig populair bij de coureurs. Het circuit was in de basis niet veilig genoeg door gebrek aan goede vangrails en hekken. Ook was het asfalt te hobbelig. Dankzij het grondeffect waren de wagens stijver geveerd, wat het rijden op het hobbelige Interlagos vrijwel onmogelijk maakte.

Interlagos kreeg een flinke opknapbeurt. De lengte werd ingekort en het circuit werd opnieuw geasfalteerd. De populariteit van de (uit Sao Paulo afkomstige) Ayrton Senna maakte het mogelijk dat de Formule 1 in 1990 terugkeert op Interlagos. Sindsdien hebben de uitbundige Brazilianen op hun circuit vier maal een thuisheld zien winnen. Ayrton Senna won in 1991 en 1993 op legendarische wijze. Felipe Massa deed oude tijden herleven in 2006 en 2008.

Gepasseerde klassiekers
De bovenstaande Formule 1 circuits waren lange tijd afwezig van de kalender. Maar er zijn ook onmisbare circuits die voor korte tijd uit het programma verdwenen.

Het Circuit Gilles Villeneuve was in 2009 de grote afwezige van de kalender, hoewel het wel als ‘reservecircuit’ te boek stond. Het geliefde circuit in Montreal was slechts één jaar afwezig, want in 2010 stond de race ‘gewoon’ weer op de kalender.

Spa Francorchamps heeft een gewoonte om één keer in de zoveel tijd buiten de boot te vallen. De laatste twee keer was het een afwezigheid van één jaar. In 2003 verloor het circuit de Grand Prix door een verbod op tabaksreclame. In 2006 verviel de race door een grote verbouwing.

Ook Suzuka is niet kogelvrij als het gaat om een vaste plek op de kalender. In 2007 en 2008 werd de Japanse Grand Prix verreden op Fuji. Aanvankelijk zou Suzuka in 2009 terugkeren met het idee om te rouleren met Fuji. Maar sinds 2009 is Suzuka weer de vaste locatie van de Grand Prix van Japan.