Nadat ondergetekende eerder het puntensysteem onder de loep nam, had ook Jos Verstappen het e.e.a. te vermelden. In zijn column voor De Telegraaf, gaf Verstappen aan dat de huidige puntentelling voor een spannend WK zorgt. De Nederlander ging ook in op de titelstrijd, die volgens hem op een tweestrijd tussen Mark Webber en Fernando Alonso uitdraait.

Sinds Singapore hebben de ervaren rotten Fernando Alonso (Ferrari) en Mark Webber (Red Bull) ogenschijnlijk de beste papieren voor de titel. Jenson Button is inmiddels iets te ver achterop geraakt in mijn ogen en Sebastian Vettel en Lewis Hamilton laten hier en daar toch belangrijke steken vallen. Hamilton deed dat bijvoorbeeld in Singapore, waar hij uitviel na een mislukte inhaalpoging bij Webber. Met die actie op zich was niets mis. Hij had het juiste moment, maar had Webber een half metertje meer ruimte moeten gunnen. Het gaat om de wereldtitel en zeker iemand als Webber laat zich niet zomaar aan de kant drukken. Had Hamilton het iets slimmer gespeeld, dan was er niets aan de hand geweest. Nu raakten beide auto’s elkaar en moest Hamilton de strijd staken.

Webber rijdt het hele seizoen al constant en doet geen gekke dingen. Datzelfde geldt voor Alonso, die ook in Singapore weer erg sterk reed en de race volledig naar zijn hand zette, zoals weinigen dat kunnen. Ik denk dat het toch met ervaring en mentale kracht te maken heeft, die factoren maken dit seizoen nadrukkelijk het verschil. Iemand als Webber laat zich niet van de wijs brengen. Niet intern bij Red Bull, maar ook zeker niet op het asfalt.

De komende vier races in Japan, Zuid-Korea, Brazilië en Abu Dhabi luidt voor Webber het devies om rustig te blijven en geen onnodige risico’s te nemen. Als hij gewoon zijn puntjes bijeen blijft sprokkelen, is er voor hem niets aan de hand. Hij heeft momenteel dertien punten voorsprong op zijn naaste belager Alonso, dus hij kan zich als enige van de kanshebbers enigszins gedeisd houden. De rest zal op een gegeven moment toch iets moeten verzinnen. Bovendien rijdt Webber bij Red Bull in een heel goede auto, hoewel ook de Ferrari van Alonso er de laatste races goed uitziet.

Verder was Verstappen verheugd over het feit dat de F1 nieuwe plaatsen en landen opzoekt, zoals dit jaar Zuid-Korea (Yeongam), volgend jaar India (New Delhi) en het jaar daarop de Verenigde Staten (Austin):
Ik ben sowieso niet gek op oude of verouderde circuits. Bovendien geldt zeker in de Formule 1 dat je altijd moet blijven vernieuwen. Dat laatste geldt echter niet voor de huidige puntentelling. Die voldoet namelijk uitstekend.

Of deze fans die mening omtrent de oudere circuits delen, valt te bezien. En wel puntentelling men ook hanteert (exclusief die vermaledijde medaille-systeem), zolang het kampioenschap maar spannend is!