Volgens het gezaghebbende Autosport zou de FIA tijdens een bijeenkomst gediscussieerd hebben over het feit of een pole beloond moet worden met een extra WK-punt, of dat er een aparte FIA-trofee moet komen.

Die gesprekken over de nabije toekomst van de Formule 1 worden besproken in een zogeheten ‘Strategy Group’. Toegelaten tot deze Strategy Group zijn Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes, Lotus en Williams. Plus de FIA en FOM.

In oktober had de SG haar eerste bespreking, welk onderwerpen behandelde zoals; bandenleveranciers voor de toekomst, bandentests en kostenbesparingen. Daarnaast werd er gesproken over het leveren van onderdelen aan andere teams door de grotere teams. Plus de mogelijkheden om in de toekomst ook klantenauto’s te leveren.

Bob Fernley van Force India was er al niet blij mee dat de top 5 plus Williams als een van de oudere teams, onderling gingen bepalen over de toekomst van de sport.

Nu zullen de teams op 9 december gaan stemmen over een nieuw in te voeren bandenreglement, dat voor een ingrijpende verandering zal gaan zorgen voor het strategisch verloop van een race. Men wil namelijk per 2014 twee verplichte pitstops per race instellen en mag er niet meer dan een bepaalde raceafstand mogen worden verreden op één set banden.

Na een –imagotechnisch– moeilijk jaar voor Pirelli, waarin veel werd geklaagd over het rubber, wil de bandenfabrikant in 2014 zo min mogelijk van invloed zijn op het verloop van de races. Paul Hembery, motorsportdirecteur van Pirelli, gaf vorige maand al aan dat de bandenfabrikant voor 2014 wellicht zeer duurzame bandencompounds zou gaan produceren. Dit omdat er nauwelijks duidelijkheid is vanuit de Formule 1 over de te produceren banden voor volgend seizoen.

De bolides die straks in 2014 op de baan rijden kunnen namelijk volgens Hembery in de praktijk wel eens een stuk sneller zijn, dan wat de teams tot nu toe aan Pirelli hebben aangegeven. Naast dat die auto een stuk zwaarder wordt, zal de turbomotor meer koppel genereren. Doordat een diffuser –zoals het nu bestaat– niet meer kan worden gebruikt, zal de downforce veel minder worden, wat betekent dat het zwaartepunt van de auto meer naar achteren moet liggen om zo meer druk op de achterbanden te genereren.

Mochten de verplichte bandenstops in 2014 ingevoerd worden, dan zal de bandenstrategie van een team een heel stuk minder van belang zijn. Hierdoor zou men echter wel het grootste gedeelte van de race voluit kunnen rijden, wat de actie op de baan ten goede zou moeten komen?