Sommige circuits mogen dan al wat ouder zijn en voldoen misschien niet aan de verwachtingen van de moderne Formule 1-kijker, maar tussen de oudere circuits zitten heel wat omlopen die een geschiedenis meedragen.
Monza, Francorchamps en de Nurburgring hebben een Formule 1 geschiedenis en daarom moeten deze circuits op de kalender blijven staan.

In 1922 werd er voor het eerst geracet op het Italiaanse circuit, sinds de start van de eerste race tot nu heeft het circuit al een aantal slachtoffers ge�ist.

In 1928 verongelukte Emilio Materassi samen met 27 toeschouwers, de man crashte zwaar en zijn Talbot kwam terecht in een tribune.
De volgende dodelijke crash was in 1933, toen vonden drie piloten de dood.
De Tsjech Czaikowsky, de Italianen Giuseppe Campari en Baconin Borzacchini.

Tijdens testwerken in 1955 ging de Italiaan Alberto Ascari heen. Wolfgang Von Trips vond ook de dood na een incident met Jim Clark, Von Trips ging het publiek in en nog eens 13 mensen vonden de dood.

De jaren ‘70 bleken ook niet echt veilig te verlopen. De eerste die de dood werd ingejaagd was Jochen Rindt, na een zware crash in de Parabolica.
Hij was toen de leider in het algemeen klassement.
In 1978 werden de Formule 1 fans weer geconfronteerd met een tragische dood, de Zweed Ronnie Peterson.

Peterson reed toen voor het Lotus team samen met Mario Andretti.
Peterson moest met de oudere Lotus de kwalificaties rijden en moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats op de grid, een rampzalige plaats zou later blijken.
Bij de start liep het al fout, Ricardo Patresse en James Hunt raakten elkaar in hun gevecht voor een positie, Hunt raakte dan met zijn McLaren de wagen Ronnie Peterson, de Lotus crashte zwaar in de barri�res en tot overmaat van ramp reed Vittorio Brambilla met zijn Surtees in op het wrak van Peterson�s wagen.

Door de laatste aanrijding met Brambilla vatte de wagen meteen vuur, James Hunt redde toen Peterson uit het brandende vehikel, Peterson zijn benen waren op 27 plaatsen gebroken en waren verbrand, maar hij was niet in levensgevaar.
De volgende morgen werd de 34-jarige Zweed geveld door een embolie.

Hoe zwaar de schok ook was van de jonge Zweed zijn dood, het was zijn ongeluk dat een aanzet is geweest inzake meer veiligheid binnen de F1.
Een hoge prijs werd betaald voor men inzag dat het veiliger moest�

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter