Estoril, Portugal, 21 april 1985. Ayrton Senna wint op Estoril zijn eerste Grand Prix. De Braziliaan pakt namens Lotus op zaterdag de pole position onder droge omstandigheden en domineert compleet op zondag, in de stromende regen.

De zaterdag in Estoril was voor Ayrton Senna al een mijpaal. Hij behaalde onder droge omstandigheden voor het eerst in zijn carrière pole position. Dat doet hij met een marge van ruim vier tienden van een seconde ten opzichte van zijn latere McLaren rivaal Alain Prost. De afstand naar Williams coureur Keke Rosberg op de derde plaats bedraagt ruim negen tiende van een seconde.

Op zondag is het circuit nabij Lissabon kletsnat. Bij de start gaat Senna er vandoor, en de concurrentie zou hem ook niet meer terug zien. Na tien ronden bedraagt de voorsprong op Elio de Angelis ruim dertien seconden. Een voorsprong die anno 2019 zelfs aan het einde van de race uitzonderlijk is. Na twintig ronden bedraagt de voorsprong zelfs dertig seconden.

In ronde zesenzestig krijgt Senna van de wedstrijdleiding het sein dat er nog één ronde te gaan is. De race had eigenlijk zeventig ronden moeten tellen, maar de tijdslimiet van twee uur was inmiddels bereikt. Wanneer Senna over de finish komt heeft hij alle rondes aan de leiding gelegen en de snelste ronde gereden. Samen met de pole position is zijn eerste overwinning dus een befaamde ´Grand Slam´

Senna was op deze bewuste 21 april 1985 een maatje te groot voor de concurrentie. Michele Alboreto kwam binnen op een achterstand één minuut en twee seconden. De rest van het veld was op één of meerdere ronden gezet.