Tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna op het circuit van Imola, wordt dit weekend getest met een tweedaags evenement.

Geen vrije trainingen op vrijdag, maar slechts één vrije training op zaterdag gevolgd door de kwalificatie.

Is dit de toekomst voor de Formule 1?

Wat de puristen betreft niet. Die stellen dat het wel eens te druk op de baan zou kunnen worden op die ene zaterdag. Immers moet iedereen dan op één dag genoeg gegevens verzamelen voor een goede set-up.

Robert Doornbos denkt dat het goed is dat de coureurs wat minder tijd op de baan krijgen. Dat komt de competitie altijd ten goede. Ze zijn in de Formule 1 erg goed in het overanalyseren van data.

Doornbos kan daarin best gelijk hebben. Veel zaken worden dan onvoorspelbaarder, hoewel teams ook veel doen met simulators.

Ook Jos Verstappen, tegenwoordig vooral de vader van Max, is positief gestemd over het experiment.

Het is goed dat ze dit proberen. Ik juich het toe, laat Verstappen sr. weten aan de NOS.

De voormalig Formule 1-coureur denkt dat zowel op als naast de baan voordelen oplevert. Een korter weekeinde is fijn voor de monteurs, want die hebben het echt al zwaar genoeg. Het kan ook meer spektakel opleveren omdat teams minder tijd hebben om hun auto’s perfect af te stellen.

Doornbos had wel een kanttekening: Kijk naar Monaco: dat evenement duurt zelfs vier dagen omdat er zoveel animo voor entertainment is. Dus ik denk niet dat een ingekort weekend overal goed uitpakt.

Met het schrappen van de vrijdag, ontneemt men inderdaad fans de mogelijkheid om goedkoop aan tickets te komen en de sport live te ervaren, zoals uw scribent die vaak op de vrijdag –onder andere– op Spa Francorchamps aanwezig was.

Wat jullie? Doe mee aan de poll en laat je mening weten!

Bron: NOS

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!