Vandaag heeft Red Bull Racing officieel bekend gemaakt, dat Max Verstappen naar Red Bull gaat en Toro Rosso overlaat aan Daniil Kvyat en Carlos Sainz Jr.

Christian Horner, de teambaas van Red Bull:
Max heeft bewezen een uitzonderlijk talent te zijn. Zijn prestaties bij Toro Rosso zijn indrukwekkend te noemen en we zijn dan ook blij, dat we hem de kans kunnen geven om te rijden voor Red Bull Racing.

Wij zijn in de bijzondere omstandigheid, dat we met alle vier onze rijders bij Red Bull Racing en Scudería Toro Rosso een langetermijncontract hebben, dus kunnen we rijders wisselen tussen de teams.
Daniil Kvyat zal zich kunnen blijven ontwikkelen bij Toro Rosso, in een team dat hij al kent, zodat hij zich kan herstellen en zijn kunnen kan tonen.

Op zijn website zegt Max Verstappen:
Deze volgende stap in mijn nog prille Formule 1-carrière is een waanzinnige kans en ik ben Red Bull Racing en Dr. Helmut Marko dan ook zeer dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen.

Het betekent voor mij een nieuwe uitdaging, waarbij ik snel veel kan opsteken in de omgeving van het topteam Red Bull Racing.

Daarnaast kijk ik er enorm naar uit om samen te werken met en te leren van een ervaren en bewezen teamgenoot zoals Daniel Ricciardo is.

Twee weken geleden sprak iedereen nog over Kvyats optreden tegen Vettel na afloop van de race in China, waar Daniil Kvyat overigens keurig derde werd.

Inmiddels liet Max Verstappen echter vooral tijdens de grand prix van Rusland zijn uitzonderlijke vermogen blijken om een auto snel maar met weinig frictie rond te laten gaan. Uit de data bleek wat iedereen kon zien; Max had op het voor de banden lastige circuit de minste bandenslijtage van allemaal.

Red Bull, dat beide Formule 1 teams onder leiding heeft staan van Helmut Marko, heeft nu besloten het potentieel van Max Verstappen niet in te snoeren en hem de beste bolide te bieden die ze hem kunnen bieden op dit moment; de auto van Kvyat.

Zoiets gebeurt niet op basis van HR profielen of onderbuikgevoelens, maar op basis van keiharde data, die door het team bij iedere beweging van rijder en auto verzameld worden. Dat gaat over meer dan snelheid alleen, men heeft op praktisch alle onderdelen ook sensoren zitten.

Voor Daniil Kvyat, de sympathieke Rus die toch ook een potje kan sturen, is het natuurlijk erg zuur. Hij maakte in Rusland een paar fouten, kreeg daarvoor straf van de wedstrijdleiding en viel erdoor uit, later in de race. Dan zou je denken: genoeg gestraft!
Maar niet bij Helmut Marko; in de wereld van topsport, in de wereld van Formule 1 en bij Red Bull staat altijd een opvolger klaar. Bij de kleine teams is het degene met de dikste sponsorportemonnee, bij de topteams is het de rijder met de beste data in zijn kontzak.

Max Verstappen zet een stap in zijn carrière die de nuchtere waarnemer niet had verwacht. Voor hem is vanaf nu de werkelijkheid, dat hij op het podium moet finishen om aan de verwachtingen te voldoen. Dat is een andere set waarden dan bij Toro Rosso, waar een top tien klassering altijd wordt gevierd. Waar een twaalfde plek “knap” wordt genoemd als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Drie keer fouten maken en de volgende staat naast je in de pits.

UPDATE:-Max Verstappen per direct naar Red Bull Racing