In de voorbeschouwing voor de Britse Grand Prix behandelden we het feit dat de baan uit uiteenlopende soorten asfalt bestaat.

Nu blijkt ons dat in het afgelopen jaar het gehele circuit van een nieuwe laag asfalt is voorzien, net als Barcelona en Frankrijk met Circuit Paul Ricard gebeurde. Dat heeft gevolgen voor de bandenstategie voor de teams en het verklaart ook waarom de harde compound (*iceblue) de medium (wit) en de soft (geel) toch opnieuw ingezet worden.

Volgens waarnemers is dit allemaal in het voordeel van Mercedes, het snelle circuit is bij uitstek geschikt voor de lange wielbasis van die auto’s en normaal gesproken zullen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton daarvan profiteren. Ook de Ferraristi zullen normaal gesproken met deze onstandigheden sterk voor de dag komen.

Of de Red Bulls in staat zullen zijn opnieuw krachtig te presteren en te verrassen zullen we zondag om 15:10 kunnen meemaken. Let the race begin!

=============================================================================================================================================

The British Formula One Rolex Grand Prix 2018, Silverstone. July 6-8


Silverstone. Legendarisch, vaak nat en lastiger dan je denkt

Na het enerverende raceweekend met de Grand Prix van Oostenrijk reisde het hele Formule 1-circus de achterliggende twee dagen terug naar zijn bakermat. Het Silverstone-circuit is geroemd, niet alleen door de historie, maar ook door haar lay-out. Een vooruitblik op de Britse Grand Prix.

Het legendarische Silverstone circuit

Silverstone is al sinds jaar en dag het thuis van de Britse Grand Prix. Het circuit staat met name bekend om haar snelle technische bochten. Namen als Abbey, Brooklands, Copse, de combinatie Maggotts, Becketts, Chapel en Stow doen het liefhebbershart sneller kloppen.

Het Silverstone-circuit is aangelegd op een voormalig vliegveld uit de tweede wereldoorlog. De eerste keer dat er geraced werd op Silverstone, in september 1947 was het Maurice Geoghegan, een inwoner van het nabijgelegen dorp met dezelfde naam die wist dat het vliegveld verlaten was. Hij en elf andere raceliefhebbers hielden de eerste officieuze race. Ze zetten een omloop uit van zo’n 3.200 meter.

Tijdens die race schreef Geoghegan zijn auto af doordat ere en schaap uit wandelen ging en op de baan belande. Het beest overleefde het niet en sindsdien heet die race “De Mutton Grand Prix”. (Engelsen noemen schaap als het vlees geworden is Mutton, zoals ze varkens Pork in plaats van Pig noemen zodra de slager bezig is geweest.)

Enfin, het jaar erop kocht The Royal Automobile Club het vliegveld / circuit en in 1950 werd de eerste Formule 1 Grand Prix gehouden op Silverstone. Er werden eerst wat races op de landingsbanen georganiseerd, de baan afgezet met strobalen, maar vanaf 1950 werd de omtrek van het gehele terrein gebruikt voor die eerste Internationale wedstrijd.


3 DRS zones, de eerste loopt over start-finish tot aan het eind van Bocht 1 (Abbey)

We doen een rondje Silverstone
Laten we een rondje Silverstone doen, wij vertellen waar we zijn en hoe het is en u verbeeld zich daar de snelheid bij, oké?

Als de rode lampen uitgaan rijden we op Abbey af. Daar gaan we sinds 2011 rechtsaf in plaats van flauw links. In 2010 werd het circuit stevig verbouwd en verweesden Bridge en Priory, toch ook legendarische hoeken.

Dat nieuwe gedeelte is overigens ook niet verkeerd natuurlijk, Bocht 2 (Farm) is een flauwe knik waar we meestal niet eens eventjes liften om dan voor Bocht 3 (Village) terug te gaan van 320 km/u naar 125 km/u in de derde versnelling. Hier zit de eerste DRS detectie.

Dan 4 (Loop) met 95 en even slikken van de G-krachten naar Aintree, we katapulteren onszelf Wellington Straight op; DRS open, op topsnelheid onder de voetgangersbrug door naar Brooklands (Bocht 6). Hier alweer een moeilijke combinatie met Luffield en Woodcote (7 en 8) het Pits Straight op. Man wat een werk was dat, we kwamen met 325 km/u aan om dan voor Brooklands hard te remmen en terug te schakelen naar 5. Met een kleine 200 gaan we de scherpe bocht door om bij ingaan van Luffield nog een keer terug te schakelen.

Eenmaal de haarspeld door, rijden we bij uitgaan Luffield alweer 200 en knallen het enige rechte eind zonder DRS op. Binnen twee tellen zitten we alweer op 325 km/u plus, als we even terugschakelen voor Copse.

En dan gaat het gebeuren: in de achtste versnelling rijden we de combinatie Maggotts, (10 en 11) Becketts, (12 en 13) Chapel (14) in, om ín Maggotts (DRS-detectie) terug te schakelen naar 7 en nog eens naar 6 voor Chapel, dan de DRS direct effectief te zien worden als we binnen een seconde van een voorganger zitten, de achtervleugel open op Hangar Straight, op weg naar Stowe (15) waar we weer op topsnelheid arriveren om de haakse bocht met 250 km/u in 7 te nemen.

De laatste DRS-detectie hebben we halverwege. Nu door Vale, hard terug naar 140 in 4 door de bocht, gas erop houden, opschakelen en met 250 komen we Club (18) uit om start-finish met 300+ kilometers over te razen met de DRS-klep open als we daarnet voor Vale minder dan een seconde achterstand hadden op de auto voor ons.

Ja, dat is een enerverend rondje. Al is het allemaal bijna vlak, geen grote hoogteverschillen, zoals vorige week in Oostenrijk en ook geen sterke banking op dit circuit. Wel veel verschillende soorten asfalt en het regent er wel eens. Dan kan dat asfaltverschil parten gaan spelen. De weersvoorspellingen zijn overigens op dit moment voor Silverstone net zoals voor ons waterland: het blijft droog. Maar je weet het niet, het blijft Engeland natuurlijk.


Toen alles nog koek en ei was: Hamilton heeft Bottas net ingehaald op de Red Bull Ring in de eerste ronde, in de achtergrond Max Verstappen, de latere winnaar

Mercedes aan zet

Lewis Hamilton heeft wat recht te zetten met zijn team. Hij en Bottas vielen beide uit op de Red Bull Ring vorige week. Max Verstappen had ze toen beide al verslagen, Bottas op snelheid en Hamilton op strategie. Samen met de Ferrari’s vulde hij het podium en dat was een harde slag voor Mercedes, dat daarmee in beide wereldkampioenschappen de koppositie uit handen moest geven aan Vettel respectievelijk Scudería Ferrari.

Data en tijden:

Vrijdag 6 juli 2018
Practice 1 11:00 – 12:30
Practice 2 15:00 – 16:30

Zaterdag 7 juli 2018
Practice 3 11:00 – 12:00
Qualifying 15:00 – 16:00

Zondag 8 juli 2018
Race 15:10 – 17:10


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!