En toen waren het er nog maar drie…

Dat was althans het aantal KERS gebruikers tijdens de race in Shanghai afgelopen weekend. De beide McLaren’s en BMW rijder Nick Heidfeld waren de enige drie gebruikers van het omstreden systeem. Ferrari had het systeem verwijderd. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn nog niet optimaal, zo vond het team. Ferrari heeft inmiddels aangegeven het systeem in Bahrein weer te willen toepassen. Ook Renault besloot zonder KERS te rijden in China. Opmerkelijk, want China leek zich met zijn lange rechte stukken prima te lenen voor een systeem dat extra’s PK’s oplevert.

McLaren baas Martin Withmarsh heeft nu ook verklaard dat KERS nog geen ‘vastigheidje’ is voor de Britten. Niets staat vast. Als wij twijfelen aan het voordeel, gaat het er weer af. Het Williams team is nog volop bezig met de ontwikkeling en heeft goede hoop op een succesvolle bijdrage van KERS aan de wagen. Het team maakt als enige gebruik van een systeem met een vliegwiel. Het voordeel daarvan t.o.v. de accu systemen is de veiligheid. Het team wil KERS zo snel mogelijk gaan gebruiken.

Het systeem is al omstreden sinds de invoering. Er zijn twijfels over de veiligheid, over de dure ontwikkelingskosten in tijden van bezuinigingen én er worden openlijk vraagtekens gezet bij het voordeel op de baan. Voorlopig hebben de teams nog de keuze om het wel of niet te gebruiken, maar vanaf 2010 heeft de FIA het verplicht. In zijn jacht op een groenere F1 heeft Max Mosley zijn stokpaardjes ‘veiligheid’ en ‘bezuinigingen’ blijkbaar in de wacht gezet.

By peter