Afgelopen weekend ging er in de paddock het gerucht rond dat Emirates Airlines op het punt staat om een sponsor te worden binnen de Formule 1-wereld. De nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, die volledig in handen is van de familie van President Sheikh Khalifa bin Zayid Al Nuhayyan, zou worden gelinkt aan het tweede team van Mercedes-Benz. Al bijna een jaar horen we niets meer van wat eerst aangekondigd werd als DubaiF1, het McLaren-juniorteam zeg maar.

Het team zou dan gebruik maken van de oude McLaren-fabrieken in Woking en het chassis zou van de hand van McLaren komen, met motoren van Mercedes-Benz. Kortom, iets in de zin zoals Honda en Red Bull. De reden waarom Emirates Airlines is gekozen als grootste aandeelhouder ligt volgens velen aan het (te) hoge prijskaartje en enkel de Arabieren konden de nodige centen op tafel leggen. Ook willen de Emiraten wereldse publiciteit gebruiken om het Midden-Oosten te promoten, en dat zou een andere reden kunnen zijn. Ze zijn al nauw betrokken bij het 2006 FIFA World Cup, het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Ook zijn ze hoofdsponsor van Team New Zealand voor de volgende America�s Cup Yachting. Men ziet de Formule 1 dan ook als een mogelijke publiciteitsplaats vanaf 2007.

En eenmaal men dan toch bezig is, wordt er al naar een kandidaat-teambaas uitgekeken. Niemand minder dan Jean Alesi wordt genoemd als mogelijke teambaas. De man uit Avignon rijdt al sinds 2003 voor Mercedes in het Deutsche Touring Masters-kampioenschap en was in 2002 nog testcoureur van McLaren-Mercedes. Oorspronkelijk kwam dat gerucht van het Engelse tijdschrift Autosport, en volgens de geruchten zou hij vorige week in Suzuka die positie aangeboden hebben gekregen door het Japanse bedrijf Direxiv, een van de voornaamste sponsors van het team. Bovendien wordt er verwacht dat Alesi zich uit als coureur de autosport zal terugtrekken op het einde van zijn contract bij Mercedes in de DTM, zijnde in oktober 2006. Er is wel bij gevraagd om deze week nog een beslissing te nemen of hij al dan niet die positie van teambaas aanneemt.

Onze Engelse collega�s van Autosport-Atlas geloven dat de aankondiging van een elfde team door Honda bij zowel McLaren als Mercedes-Benz een alarmbel heeft doen rinkelen. Het Concorde Agreement voorziet namelijk maar plaats voor 12 Formule 1-teams, en als er andere teams de overstap naar de Formule 1 willen maken blijft er maar ��n plaatsje over.  Daarom zouden ze zekerheid willen omtrend dat laatste plaatsje als constructeur. Emirates Airlines zou de eigenaar van het team worden, Direxiv de hoofdsponsor en het team krijgt de oude fabrieken van McLaren tot hun beschikking. McLaren verruilden die fabrieken enkele jaren geleden voor het gloednieuwere McLaren Technology Centre.

Maar of alles wel tot uitwerking zal komen is nog maar de vraag. Volgens McLaren is het onmogelijk om een nieuw team uit de grond te stampen in vier maanden tijd, en dat zou ook de voornaamste reden zijn waarom het debuut met een jaartje is verschoven (van 2006 naar 2007). Maar Honda lijkt het wel te kunnen, dus waarom zou McLaren het dan niet kunnen? En de laatste maal dat Emirates Airlines met de Formule 1 werd gelinkt was intussen al vier jaar geleden, toen werden ze genoemd als kandidaat-overnemer van Prost Grand Prix. En daar weten we allemaal wel hoe het afgelopen is�

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter